shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

reklama

Agata Mila wyróżniona w konkursie „Pavilosta Poet Huts”

computer zapisz w bibliotece

Agata Mila wyróżniona w konkursie „Pavilosta Poet Huts”

10 lipca '19

Agata Mila, studentka trzeciego roku architektury na Politechnice Wrocławskiej, została wyróżniona w międzynarodowym konkursie „Pavilosta Poets Huts”. Jury doceniło jej projekt domów pracy twórczej w łotewskiej miejscowości Pavilosta.

W tym roku organizacja Bee Breeder zaprosiła do nadsyłania projektów „zacisza dla poetów”. Miałby to być niewielki kompleks budynków przeznaczony na rezydencje dla poetów, zlokalizowany w portowej miejscowości Pavilosta w zachodniej Łotwie.

Konkurs polegał na zaprojektowaniu pięciu obiektów przeznaczonych na tymczasowy pobyt poetów, które pomogłyby im w odnalezieniu inspiracji, odosobnienia i poczucia jedności z naturą. Oceniając prace, jury wzięło pod uwagę m.in. powiązanie architektury z naturą, wykorzystanie ekologicznych lub recyklingowalnych materiałów i niewielkie koszty realizacji.

Wśród uczestników docenionych honorowym wyróżnieniem znalazła się Agata Mila z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej. Studentka zapoponowała, by domy poetów przybrały formę wież, przypominając, że w literaturze ten typ budynku często wyraża samotność pozwalającą na kontemplację otoczenia i natury.

Plansza projektu

© Agata Mila

Projekt „Tower”

Projekt zawiera pięć domów dla poetów, a także budynek wspólny z krytym tarasem i przestrzenią wielofunkcyjną oraz budynek gospodarzy. Najniższa z wież, przeznaczona dla jednej osoby, jest wysoka na 13 metrów. Wieża dla dwóch osób ma 16,5 metra, a najwyższa z nich, czteroosobowa, 20 metrów. Z każdej z nich można wyjść na przeznaczony do medytacji dach. 

Wszystkie obiekty podzielone są modułowo na kwadraty o szerokości 2,65 metra (wieża to moduł 2×2, budynek centralny 8×4, a gospodarza 4×2). Modułowość projektu jest nawiązaniem do struktury tradycyjnej poezji łotewskiej — dainy — składającej się z czterech wersów po osiem sylab każdy.

Podstawowym materiałem obiektów jest drewno. Struktura nośna składa się z drewna prasowanego krzyżowo CLT, które następnie pokrywa warstwa izolacji i drewniana okładzina.

Wyróżniony projekt powstał w ramach kursu „Projektowanie usług podstawowych” pod opieką dr Anny Berbesz.

Więcej informacji na temat pracy i nagrody można znaleźć na stronie Politechniki Wrocławskiej.

Nagrodzone i wyróżnione prace można zobaczyć na stronie konkursu.

 

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego i informacji prasowych Politechniki Wrocławskiej