shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Muzeum Powstania Wielkopolskiego, proj.: KWK Promes

computer zapisz w ulubionych

Muzeum Powstania Wielkopolskiego, proj.: KWK Promes

23 sierpnia '19

W drugim etapie konkursu na koncepcję siedziby Muzeum Powstania Wielkopolskiego, ogłoszonego przez Wielkopolskie Muzeum Niepodległości, swój projekt zaprezentowała katowicka pracownia KWK Promes. 

Główna ideą architektów była koncepcja muzeum jako wyrazistego znaku w przestrzeni Poznania. Inspiracją dla autorów projektu był symbol powstania wielkopolskiego — kokarda narodowa, białoczerwona rozetka, którą przypinali sobie zarówno powstańcy, jak i cywile. To od jej kształtu wywodzi się koncentryczna forma budynku, falujący dach i nawiązująca do barw narodowych kolorystyka.

elewacja

elewacja

© KWK Promes

W propozycji pracowni KWK Promes nowe muzeum zlokalizowane zostało po północnej stronie działki tak, aby nie zasłonić osi widokowych na kościół św. Wojciecha. Budynek, jak piszą autorzy projektu, od strony południowej wyrywa się ku górze, podkreślając jednocześnie swoje związki z ziemią, jak i wielkie aspiracje powstańców. Z kolei od strony północnej gmach muzeum monumentalnie zaznacza swoją obecność w przestrzeni, formując miejski kwartał i pierzeje. Kształt bryły umożliwił zaaranżowanie piątej elewacji — zielonego dachu — przedłużenia historycznego wzgórza i parku.

sytuacja

sytuacja

© KWK Promes

Bryła nie zdradza od razu funkcji obiektu. Wypiętrzenie budynku na skrzyżowaniu ulic Północnej, Kutrzeby, Ku Cytadeli i Księcia Józefa tworzy przejście w formie łuku. Kształt ten, jak podkreślają autorzy projektu, to echo łuku triumfalnego i symbol zwycięstwa powstania wielkopolskiego.

elewacja

elewacja

© KWK Promes

Budynek w swojej formie łączy topografię i architekturę. Wraz z opadaniem bryły, elewacje od strony południowej schodzą coraz niżej, stając się ogrodzeniem, które przerwane jest w miejscu bram do parku. Tak zaprojektowany mur pozwala na kontrolowanie dostępu do otoczenia muzeum, które może służyć jako przestrzeń dla wystaw plenerowych.

Elewacje wykonane są z betonowych bloków, barwionych w masie w kolorze zbliżonym do cegły. Pozornie tworzą one monolityczne ściany, ale w zaokrąglonej części elewacji przerwy pomiędzy poszczególnymi blokami powiększają się, co daje efekt ażurowej „koronki”, przepuszczającej światło dzienne do wnętrza. Zgodnie z założeniem architektów, perforowana elewacja dopiero wieczorem, przy włączonej iluminacji, odkrywa swój półtransparentny charakter.

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego


Więcej o konkursie: zwycięski projekt Muzeum Powstania Wielkopolskiego w Poznaniu projektu WXCA [INFO], wyróżniona koncepcja poznańskiej pracowni CDF Architekci [INFO].