shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

reklama

Nagroda Roku SARP 2019

computer zapisz w bibliotece

Nagroda Roku SARP 2019

29 maja '19

24 maja br. w siedzibie Stowarzyszenia Architektów Polskich w Warszawie odbyła się uroczystość ogłoszenia wyników w konkursie Nagroda Roku SARP. Konkurs na najlepszy obiekt architektoniczny zrealizowany do końca 2018 roku w Polsce objęty jest Honorowym Patronatem Wiceprezesa Rady Ministrów, Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego prof. dr hab. Piotra Glińskiego.

[informacje od organizatorów]

Sąd Konkursowy w składzie Mariusz Ścisło (prezes SARP, Przewodniczący Jury), Ewa Kuryłowicz (Warszawa, Sędzia konkursowy SARP), Tomasz Głowacki (Wrocław, Sędzia konkursowy SARP), Maciej Kowalczyk (Warszawa, Sędzia konkursowy SARP), Wojciech Małecki (Katowice, Sędzia konkursowy SARP), Bohdan (Biś) Lisowski (przedstawiciel Rady Prezesów SARP), Małgorzata Respekta (przedstawiciel Mecenasa Konkursu, Firmy FAKRO), Tomasz Graboń (przedstawiciel Mecenasa Konkursu, Firmy BOLIX) i Marek Szeniawski (Sekretarz Organizacyjny) po zapoznaniu się z siedemdziesięcioma pięcioma obiektami zgłoszonymi do tegorocznej edycji konkursu postanowił przyznać nagrody i wyróżnienia w siedmiu kategoriach: budynek mieszkalny jednorodzinny, budynek mieszkalny wielorodzinny, przestrzeń publiczna, obiekt oświaty, obiekt biurowy, budynek kultury, administracji i inne budynki użyteczności publicznej oraz rewitalizacja.

Decyzją Jury GRAND PRIX konkursu Nagroda Roku SARP, edycja 2019 otrzymał budynek Hali KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych w Krakowie, projektu Biura Projektów Lewicki Łatak, gratulujemy! 

Nagrody

Budynek mieszkalny jednorodzinny

nazwa: Dom Polny [info]
projekt: 81.WAW.PL
autorzy: Anna Paszkowska-Grudziąż, Rafał Grudziąż
inwestor: prywatny
wykonawca: Art-Bud Mariusz Kałucki

Dom Polny, proj.: 81.WAW.PL

Dom Polny, proj.: 81.WAW.PL

fot.: Bartek Zaranek | Ilustracje dzięki uprzejmości SARP

Jury doceniło projekt za wkomponowanie budynku w naturalne otoczenie pozwalające, aby mieszkańcy mieli maksymalnie dużo radości z kontaktu z przyrodą. Projektanci wykorzystali naturalne materiały w postaci kamieni polnych, które podkreślają połączenie budynku z naturą. Wejście do części mieszkalnej jest funkcjonalnie schowane przed wzrokiem osób postronnych. Budynek mieszkalny jest wspaniale wkomponowany w naturę. Dzięki szklanym „ścianom” mieszkańcy mogą o każdej porze dnia cieszyć się bliskością przyrody i pięknymi widokami.

Budynek mieszkalny wielorodzinny

nazwa: UNIKATO [info]
projekt: KWK Promes
autor: Robert Konieczny
współpraca autorska: Michał Lisiński, Marcin Harnasz, Marcin Króliczek, Aneta Świeżak
inwestor: UNIKATO spółka komandytowa
wykonawca: metoda gospodarcza

UNIKATO, proj.: KWK Promes

UNIKATO, proj.: KWK Promes

fot.: Aleksander Rutkowski OLO Studio | Ilustracje dzięki uprzejmości SARP

Obiekt został doceniony za konsekwentne realizowanie zamysłu projektowego, gdzie najmocniejszym efektem są agresywnie wystające balkony, których rytm został precyzyjnie przemyślany i nadaje charakter całemu budynkowi. Ponadprzeciętną konsekwencję projektową podkreśla szary tynk bezkompromisowo nałożony na wszystkie powierzchnie budynku za wyjątkiem parteru. Budynek jest obiektem o silnym wyrazie estetycznym, który udało się uzyskać przy niewielkich nakładach finansowych.

Przestrzeń publiczna

nazwa: Enklawa Przyrodnicza Bobrowisko
projekt: 55Architekci
autorzy: Wojciech Świątek, Anna Szewczyk-Świątek, Magdalena Caban
inwestor: Gmina Stary Sącz
wykonawca: Budownictwo Mosty Drogi BMD

Enklawa Przyrodnicza Bobrowisko, proj.: 55Architekci

Enklawa Przyrodnicza Bobrowisko, proj.: 55Architekci

fot.: Jakub Adamczyk | Ilustracje dzięki uprzejmości SARP

Enklawa przyrodnicza Bobrowisko została nagrodzona w kategorii „przestrzeń publiczna” za idealne wpisanie obiektu w otoczenie po byłym żwirowisku, znajdujące się w widłach górskich rzek Dunajca i Popradu. Niekonwencjonalne bryły, rozwiązania architektoniczne oraz zastosowane naturalne materiały sprawiają, że obiekt ma charakter kameralny i w nieinwazyjny sposób zaistniał w naturalnym środowisku bobrów i łabędzi. Przebieg kładki bez balustrad na podmokłym terenie i na wodzie wymusza baczną obserwację natury przez odwiedzających. Dwie czatownie są zlokalizowane w miejscach, gdzie najczęściej przebywają mieszkańcy Bobrowiska, skąd można je w ukryciu podglądać. Konstrukcja sprawia wrażenie integralnej części krajobrazu. Jednak najlepszą rekomendację dla obiektu wystawili sami turyści, którzy bardzo licznie odwiedzają Enklawę Bobrowisko.

Obiekt oświaty

nazwa: Gminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym
projekt: archistudio studniarek + pilinkiewicz
autorzy: Tomasz Studniarek, Małgorzata Pilinkiewicz, Magdalena Sikora, Aleksandra Stołecka, Barbara Ziemba, Łukasz Piecha, Magdalena Maj
inwestor: Gmina Kazimierz Dolny
wykonawca: Coprosa Polska Warszawa

Gminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym, proj.: archistudio studniarek + pilinkiewicz

Gminny Zespół Szkół w Kazimierzu Dolnym, proj.: archistudio studniarek + pilinkiewicz

fot.: Tomasz Dąbrowa Studio Dąbrowa | Ilustracje dzięki uprzejmości SARP

Zwycięski projekt z konkursu SARP z 2011 roku, autorstwa zespołu Małgorzaty Pilinkiewicz i Tomasza Studniarka stanowi bezpośrednie nawiązanie do oryginalnego budynku szkoły autorstwa K. Sicińskiego, który uległ zniszczeniu wskutek wybuchu gazu i opiera się na dobrym i twórczym wykorzystaniu topografii terenu, jak też wprowadzeniu współczesnych materiałów i języka architektonicznego. Przeszklone pomieszczenia na parterze, transparentna oranżeria „przyklejona” od strony dziedzińca do skrzydła zachodniego mieszcząca świetlice, dolny dziedziniec z drzewem doświetlający bibliotekę, czytelnię i salę wystawową, oferują światło i przestrzeń. Minimalistyczne biało-czarne wnętrza, białe meble, dobra infografika na ścianach budują nastrój koncentracji i są odpowiednim tłem dla nauki. Budynek wprowadził nową, wysoką jakość do kategorii budynków publicznych w miasteczku. Stanowi też wartościowy przykład próby nowoczesnej relacji to tradycji i interpretacji genius loci w sposób autorski, i co ważne: z respektowaniem udziału architekta koncepcji oryginalnej. Z pewnością będzie odniesieniem w dyskusjach na temat relacji architektury historycznej i nowoczesnej w Polsce. Jest też dowodem na to, że konkursy architektoniczne są najlepszym sposobem wyłaniania projektów ważnych dla przestrzeni publicznej.

Obiekt biurowy

nazwa: Siedziba firmy BIALMED — hurtownia farmaceutyczna, wraz z częścią biurową i zagospodarowaniem terenu w Piszu
projekt: 3XA
autorzy: Łukasz Reszka, Maciej Kowaluk
współpraca autorska: Jakub Świtoń, Monika Kowaluk, Magdalena Plichta, Agata Kalisz
inwestor: BIALMED
wykonawca: ATLAS WARD POLSKA 

Siedziba firmy BIALMED — hurtownia farmaceutyczna, wraz z częścią biurową i zagospodarowaniem terenu w Piszu, proj.: 3XA

siedziba firmy BIALMED — hurtownia farmaceutyczna, wraz z częścią biurową i zagospodarowaniem terenu w Piszu, proj.: 3XA

fot.: Stanisław Zajączkowski | Ilustracje dzięki uprzejmości SARP

Budynek siedziby firmy BIALMED nagrodzono za lapidarność rozwiązań architektonicznych, których elegancka forma o wertykalnej artykulacji, przełamuje stereotyp peryferyjnej zabudowy magazynowo-biurowej. Obiekt, mimo znacznej kubatury, współgra harmonijnie z zielonym otoczeniem mazurskiego krajobrazu; jest wybornym przykładem wprowadzania ładu przestrzennego na przedmieścia, zdominowane przez chaos i brzydotę. Doceniono spójność i konsekwencję w kształtowaniu zewnętrza i wnętrz siedziby ze szczególnym uwzględnieniem zieleni istniejącej i nowo projektowanej. Dodatkowym atutem realizacji jest zastosowanie odnawialnych źródeł energii w postaci gruntowej pompy ciepła i fotowoltaiki.

Budynek kultury, administracji i inne budynki użyteczności publicznej

nazwa: Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych w Krakowie
projekt: Biuro Projektów Lewicki Łatak 
autorzy: Piotr Lewicki, Kazimierz Łatak
współpraca: Piotr Madej, Mateusz Smoter oraz Karol Ciepliński, Anna Komorowska, Xymena Maciuk, Karolina Pletty, Dawid Rogóż, Michał Rokita Matylda Rozmarynowicz, Joanna Styrylska, Krzysztof Stępniak, Piotr Śpiewak, Przemysław Tabor
inwestor: Gmina Miejska Kraków — Zarząd Infrastruktury Sportowej w Krakowie
wykonawca: Skanska 

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych w Krakowie, proj.: Biuro Projektów Lewicki Łatak

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Niepełnosprawnych w Krakowie, proj.: Biuro Projektów Lewicki Łatak

fot.: Wojciech Kryński | Ilustracje dzięki uprzejmości SARP

Hala KS Cracovia 1906 z Centrum Sportu Osób Niepełnosprawnych jest wynikiem konkursu współorganizowanego przez SARP. Obiekt nagrodzono za wystudiowane częściowe zgłębienie w teren, co pozwoliło zdefiniować nową jakość komunikacyjną wytyczoną przez krajobrazową rampę wzdłuż rzeki Rudawy, aż po taras z zielonym dachem w pełni dostępnym również dla osób niepełnosprawnych, za poszanowanie kontekstu miejsca mające wpływ na kompozycję kluczowych osi widokowych miasta, za konsekwencję i kulturę projektową rozplanowania wnętrz, za przestrzenną rzeźbę bryłową, która z głębokim respektem dla krajobrazu współtworzy obszar dziedzińca — stanowiący nową przestrzeń publiczną.

Rewitalizacja

nazwa: Warszawski Pawilon Architektury ZODIAK
projekt: Kalata Architekci
autorzy: Szymon Kalata, Eliza Kalata, Mateusz Świętorzecki
inwestor: Zakład Gospodarowania Nieruchomościami w Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy
wykonawca: ZAB-BUD Andrzej Zaboklicki

Warszawski Pawilon Architektury ZODIAK, proj.: Kalata Architekci

Warszawski Pawilon Architektury ZODIAK, proj.: Kalata Architekci

fot.: Juliusz Sokołowski | Ilustracje dzięki uprzejmości SARP

Warszawski Pawilon Architektury Zodiak otrzymuje nagrodę w kategorii „rewitalizacja” za udaną próbę przywrócenia miastu charakterystycznego obiektu, stanowiącego ważny element Ściany Wschodniej wpisanej na listę dóbr kultury współczesnej SARP. Dzięki rewitalizacji i przemyślanej przebudowie, pozwalającej na dostosowanie funkcji budynku do współczesnych potrzeb, obiekt ten stanowi ważny głos w toczącej się dyskusji, w jaki sposób dbać o zabytki modernizmu.
Należy podkreślić szczególną dbałość autorów projektu o detal i rozwiązania materiałowe, które w sposób twórczy nawiązują do pierwotnych rozwiązań z lat 60. W efekcie rewitalizacji powstał obiekt, prosty, harmonijny i przejrzysty, który szanuje myśl swoich pierwotnych twórców. Autorzy oryginalnego projektu, architekci Jan Bogusławski i Bohdan Gniewiewski byliby dumni!

Nagroda Publiczności

Organizator konkursu postanowił także przyznać Nagrodę Publiczności za największą skuteczność pozytywnego oddziaływania dzieła architektury w mediach społecznościowych dla obiektu:

nazwa: Pawilon — Ogród Szeląg, przy ulicy Ugory w Poznaniu w dolinie rzeki Warty
projekt: wiercinski-studio
zespół: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany, Janusz Łopieński

Pawilon — Ogród Szeląg, przy ulicy Ugory w Poznaniu w dolinie rzeki Warty proj.: wiercinski-studio

Pawilon — Ogród Szeląg, przy ulicy Ugory w Poznaniu w dolinie rzeki Warty proj.: wiercinski-studio

fot.: Przemysław Turlej | Ilustracje dzięki uprzejmości SARP

Działka została zagospodarowana na Ogród Szeląg poprzez aktywną działalność Rady Osiedla Winogrady i społeczników, którzy doprowadzili do pozyskania grantu z Centrum Inicjatyw Lokalnych Miasta Poznań na rewitalizację tego miejsca. W procesie konsultacji społecznych i spotkań z okolicznymi mieszkańcami ustalono zagospodarowanie terenu na cele lokalnego domu kultury, ogrody społeczne i miejsce wypoczynku. Całoroczny pawilon zawierający wielofunkcyjną salę przeznaczoną na cele kulturalne i edukacyjne oraz pomieszczenia pomocnicze został zlokalizowany przy głównym wejściu od ul. Ugory. W dalszej, nasłonecznionej części terenu funkcjonują ogrody społeczne z grządkami uprawianymi przez mieszkańców, zajęciami i warsztatami. Pozostawiając istniejący historyczny układ ścieżek po starych ogródkach działkowych, przestrzeń została dopełniona drewnianymi tarasami służącymi wypoczynkowi. Całe założenie terenu z pawilonem ma wydźwięk społeczny i ekologiczny.

Wyróżnienia

Jury przyznało czternaście równorzędnych wyróżnień.

Budynek mieszkalny jednorodzinny

nazwa: Cichy Dom
projekt: TOPROJEKT

autorzy: Marek Wawrzyniak, Joanna Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak, Alina Kudla
inwestor: Sebastian Cichy
wykonawca: metoda gospodarcza

nazwa: BIODOMEK — ekologiczny modułowy domek pod rozbudowę z naturalnych materiałów
projekt: eKodama Architektura

autor: Magdalena Górska
inwestor: prywatny
wykonawca: Dobry dom Moritz Reichert, Biohabitat

Budynek mieszkalny wielorodzinny

nazwa: Zespół budynków wielorodzinnych RUBIKON
projekt: Kruszewski Architekci 

autor: Romuald Kruszewski
współpraca: Jankowski-Lekszycki, Adam Łabędź, Piotr Kłoskowski, Maciej Wróbel
inwestor: APM Development 
wykonawca: APM Konstrukcje 

nazwa: Zespół budynków mieszkalnych wielorodzinnych KLIMATY w Krakowie
projekt: ID Biuro Projektów

autorzy: Zbigniew Śnieżek, Łukasz Stożek
inwestor: Apartamenty Klimaty
wykonawca: P.B.H.T. "Edmund Leś"

Przestrzeń publiczna

nazwa: Kaplica wotywna z recyklingu Wrocław, Żerniki
projekt: Maćków Pracownia Projektowa

autorzy: Zbigniew Maćków, Eliasz Matuła
współpraca: Bartłomiej Witwicki, Monika Kalinowska, Aneta Roguszczak, Anna Piekarowicz, Patrycja Jonko
inwestor: parafia Św. Wawrzyńca we Wrocławiu
wykonawca: prace społeczne

nazwa: Pawilon — Ogród Szeląg
projekt: wiercinski-studio

autorzy: Adam Wierciński, Agnieszka Owsiany, Janusz Łopieński
inwestor: Miasto Poznań — Wydział Gospodarki Nieruchomościami
wykonawca: Inbox Zbigniew Łowżył

Obiekt oświaty

nazwa: Przedszkole samorządowe w Grabówce, gmina Supraśl
autor: Piotr Jański
inwestor: Urząd Miejski w Supraślu
wykonawca: Akcess Starosta i wspólnicy 

nazwa: Przedszkole i żłobek przyzakładowy Żółty Słonik
projekt: xystudio

autorzy: Filip Domaszczyński, Dorota Sibińska, Marta Nowosielska
współpraca: Anna Prałat, Marta Komorowska
inwestor: Urząd Miejski w Supraślu
wykonawca: Akcess Starosta i wspólnicy 

Obiekt biurowy

nazwa: Nowogrodzka Square
projekt: HRA Architekci 
autorzy: Wojciech Hermanowicz, Błażej Hermanowicz, Stanisław Rewski, Michał Chrzanowski
zespół autorski: Baltazar Brukalski, Adam Wojtalik, Monika Chełmińska, Mariusz Rakus, Agata Dobrowolska, Agata Jakubek-Oktaba, Zofia Mikołajczak, Marta Zofińska, Robert Ptasiński, Elżbieta Kozłowska
inwestor: Yareal Polska  
wykonawca: RD bud 

nazwa: Budynek biurowy IMPERIAL w Krakowie
projekt: Artur Jasiński i Wspólnicy Biuro Architektoniczne 
autorzy: Artur Jasiński (główny projektant), Marta Grochowska, Marcin Pawłowski, Paweł Wieczorek
współpraca autorska: Dominika Cenda, Katarzyna Kapłoniak, Adrian Kasperski
inwestor: Imperial Capital 
wykonawca: RUKO 

Budynek kultury, administracji i inne budynki użyteczności publicznej

nazwa: Ratusz Konstancin-Jeziorna
projekt: BBGK Architekci 
autorzy: Jan Belina Brzozowski, Konrad Grabowiecki, Wojciech Kotecki
współpraca autorska: Joanna Orłowska, Emilia Sobańska, Maciej Rąbek, Tomasz Pluciński, Aleksandra Sybilska, Jacek Wochowski, Malwina Borowiec, Aneta Kulesza, Zuzanna Sprogis
inwestor: Urząd Miasta i Gminy Konstancin-Jeziorna
wykonawca: Erekta Budownictwo 

nazwa: Miejska Biblioteka Publiczna w Piotrkowie Trybunalskim
projekt: Biuro Projektów Budownictwa Ogólnego Budopol 
autorzy: Daniel Frąc, Michał Tatjewski, Ewa Tatara, Maciej Kowalczyk, Emma Roskowińska
inwestor: Urząd Miasta Piotrkowa Trybunalskiego
wykonawca: Mostostal Warszawa 

Rewitalizacja

nazwa: Centrum Symulacji Medycznej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
projekt: Heinle, Wischer und Partner Architekci 
autorzy: Edzard Schultz, Anna Stryszewska-Słońska
zespół projektowy: Aleksandra Demidowicz, Karolina Konopnicka, Agata Markgraf, Małgorzata Oleśkowska, Tomasz Zawisza
inwestor: Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
wykonawca: Przedsiębiorstwo Budowlane Inter-System 

nazwa: Przebudowa i rozbudowa CDT Smyk (dawny CDT) na budynek handlowo-usługowo-biurowy CEDET wraz z towarzyszącą infrastrukturą techniczną i drogową w Warszawie
projekt: AMC – Andrzej M. Chołdzyński i RKW Architektur (dawniej RKW Rhone Kellermann Wawrowsky)
autorzy: Andrzej M. Chołdzyński (generalny projektant), Wojciech Grabianowski
inwestor: Immobel Poland 
wykonawca: Korporacja Budowlana DORACO

 

Ilustracje dzięki uprzejmości Stowarzyszenia Architektów Polskich