shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Podwodny punkt widokowy w Ustce

computer zapisz w ulubionych

Podwodny punkt widokowy w Ustce

01 października '19

Przebudowa zapomnianego molo w Ustce i nadanie mu nowej funkcji — podwodnego punktu widokowego — to projekt Aleksandry Stoltz z Politechniki Poznańskiej i Jose Martina Aguery z Uniwersytetu w Maladze.

Praca pt. Równoległy to propozycja przemiany nieużytkowanego od wielu lat Trzeciego Molo w Ustce. Projekt podejmuje próbę zmiany sposobu myślenia na temat terenów nadmorskich, kojarzonych z sezonową turystyką i pustką zimowych miesięcy.

Przeszkolona ściana umożliwia obserwacje morskiej głębi

© Aleksandra Stoltz, Jose Martin Aguera

pawilon łączący ląd i morze

Trzecie Molo o długości 150 metrów, zbudowane w latach 40. XX wieku, wykonane zostało na bazie konstrukcji betonowej. Nowy projekt zakłada dodanie do istniejącego obiektu betonowego pawilonu o nieregularnym, geometrycznym kształcie. Łączna powierzchnia wielofunkcyjnego budynku to 200 metrów kwadratowych. 

Podniesione ponad poziom gruntu wejście, wykonane z kortenu, współgra z wydmowym krajobrazem. Za pomocą rampy wpuszczonej w budowlę użytkownik wchodzi do jej wnętrza, gdzie na końcu ulokowany jest punkt widokowy z ogromną, przeszkloną ścianą, umożliwiającą obserwację morskiej głębi. Znajduje się tam również niewielki kompleks termalny — basen z filtrowaną, ocieplaną wodą morską i strefa całorocznego odpoczynku. W pozostałych przestrzeniach obiektu ulokowano punkt informacyjny z szatnią, restaurację oraz pomieszczenia gospodarcze i sanitarne.
Korytarzowy układ pozwala na odkrywanie poszczególnych miejsc i dowolną aranżację wnętrza (mają się tam odbywać wystawy, performanse oraz spotkania).

Projekt zakłada dobudowanie pawilonu do nieużywanego molo w Ustce

© Aleksandra Stoltz, Jose Martin Aguera

Projekt otrzymał pierwszą nagrodę w piątej edycji Konkursu dla Młodych Architektów „Builder for the Future”.

O koncepcji poruszającej problem nadmorskich miejscowości poza sezonem pisaliśmy również tutaj.

 

oprac. Dobrawa BIES

Ilustracje dzięki uprzejmości Aleksandry Stoltz i Jose Martina Aguery


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/aib/architekturaibiznes.pl/public_html/vendor/zendframework/zendframework/library/Zend/Mvc/ResponseSender/HttpResponseSender.php:28) in /var/www/aib/architekturaibiznes.pl/public_html/share/ErrorLogging/src/ErrorLogging/Sender/ResponseSender.php on line 120

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/aib/architekturaibiznes.pl/public_html/vendor/zendframework/zendframework/library/Zend/Mvc/ResponseSender/HttpResponseSender.php:28) in /var/www/aib/architekturaibiznes.pl/public_html/share/ErrorLogging/src/ErrorLogging/Sender/ResponseSender.php on line 125
Przepraszamy!
Coś poszło nie tak. Prosimy spróbować ponownie później.

780d7f