shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Poznań zasilany kawą

computer zapisz w ulubionych

Poznań zasilany kawą

Dobrawa Bies
01 listopada '19

Natalia Steblewska i Marta Stróżczyńska za projekt synergicznej palarni kawy otrzymały wyróżnienie w konkursie PLGBC Green Building Awards 2019. Gratulujemy!

Studentki Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej zaproponowały wykorzystanie kawowych fusów (źródła emisji metanu przyczyniającego się do pogłębiania efektu cieplarnianego) do produkcji energii w projekcie synergicznej fabryki palenia kawy na osiedlu Warszawskim w Poznaniu.

cyrkularny obiekt

Zaproponowany przez studentki budynek wykorzystujący fusy po kawie do wytwarzania biopaliwa i pelletu umiejscowiony został na zielonych przedmieściach Poznania. Chcąc zachować naturalny charakter działki, autorki zdecydowały się na okrągłą, wychodzącą z leśnej polany bryłę o dachu pełnym roślinności. Autorki koncepcji starały się uwzględnić cały cykl funkcjonowania budynku: proces budowy, eksploatację, a nawet jego rozbiórkę.

Okrągły budynek podzielony jest na części: północną — techniczną z magazynami i miejscami na dostawę, południową i wschodnią — biurową ze strefą administracji i klienta (kawiarnia i sklep detaliczny) oraz zachodnią — przeznaczoną na odpoczynek przestrzeń dziedzińca z dużym dostępem światła naturalnego.

kształt budynku pozwala na pełne wykorzystanie światła naturalnego

 © Natalia Steblewska, Marta Stróżczyńska

Bryłę fabryki tworzy żelbetowa konstrukcja szkieletowa. Ściany zewnętrzne zaprojektowane zostały z materiału TIM (ang. transparent insulation materials). Dzięki jego transparentności pomieszczenia w budynku są odpowiednio doświetlone, bez konieczności umieszczania dodatkowych otworów okiennych. Wewnętrzne ściany palarni zaprojektowano z materiałów pochodzenia naturalnego — szarej cegły i korka naturalnego, które po eksploatacji budynku można ponownie wykorzystać.

Fabryka wykorzystuje trzy źródła ciepła: z gruntu (gruntowy wymiennik ciepła), ze słońca (farma solarna na dachu) i ze spalania pelletu (odpadu z produkcji). Zużycie wody zostało ograniczone dzięki zastosowaniu instalacji wody szarej oraz dwóm zbiornikom wody deszczowej.

fabryka jest niemal samowystarczalnym obiektem

 © Natalia Steblewska, Marta Stróżczyńska


projekt społeczny

Funkcjonowanie spalarni zależne jest nie tylko od dużych konsumentów kawy — restauracji czy kawiarni, ale również od mieszkańców Poznania, którzy mogą wesprzeć projekt, przynosząc odpady po kawie z własnych gospodarstw domowych. To właśnie dla nich w fabryce znajduje się kawiarnia, sala edukacyjna oraz przestrzeń do rekreacji.

Cyrkularny obiekt oraz jego edukacyjny aspekt zostały docenione przez jury konkursu PLGBC Green Building Awards 2019 wyróżnieniem w kategorii „Najlepszy projekt studencki”.

Sprawdźcie też zwycięski projekt Tchnienie wykonany przez studentów Politechniki Krakowskiej.

oprac.Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Natalii Steblewskej i Marty Stróżczyńskiej