shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Żywa lekcja historii

computer zapisz w ulubionych

Żywa lekcja historii

16 maja '19

Na zlecenie Instytutu Polskiego w Tbilisi architekci z pracowni Nizio Design International przygotowali koncepcję przebudowy modernistycznego budynku dawnego kina z przeznaczeniem na Muzeum Historyczne Mcchety w Gruzji. Zaproponowana koncepcja oparta jest na formule „żywej lekcji historii” — da zwiedzającym możliwość odkrywania i interpretacji artefaktów będących częścią kulturowego dziedzictwa Gruzji.

Ostateczny kształt założenia będzie efektem rewitalizacji dawnego kina, budowy nowoczesnego magazynu muzealnego i łącznika pomiędzy nimi. 

Zgodnie z założeniem architektów, modernistyczna bryła dawnego kina ma zostać oczyszczona z detali i uskoków oraz uzupełniona poprzez wielkie płaszczyzny szkła. Dzięki temu zabiegowi stanie się tłem dla ekspozycji kolekcji muzealnej. Architekci w proponowanej koncepcji zdecydowali się na zachowanie pierwotnych elementów architektury i dekoracji, takich jak spiralne schody zewnętrzne i wewnętrzne, figuratywna reliefowa dekoracja na fasadzie oraz barwna, ceramiczna dekoracja płaszczyznowa na ścianie dawnego foyer kina. Po przebudowie we wnętrzu budynku zostaną wyodrębnione dwa poziomy, w części górnej powstaną trzy przestrzenie: ekspozycyjna, wystaw czasowych i edukacyjna.

Nowy budynek przeznaczony będzie na nowoczesny magazyn muzealny z przestrzeniami naukowymi i administracyjnymi. Co więcej, przeszklone ściany elewacji nowego gmachu mają umożliwić ekspozycję tych artefaktów, którym nie zaszkodzi działanie promieni słonecznych. Pozostałe, historyczne obiekty trafić mają do magazynu poniżej poziomu gruntu. Zgodnie z projektem, w nowym budynku znajdzie się również przestrzeń audytoryjna oraz stała wystawa poświęcona gruzińskiej tradycji produkcji wina.

Istniejący i nowo projektowany budynek połączone będą poprzez centralną bryłę przeznaczoną na wejście i hol główny. Z głównego holu do części ekspozycyjno-widowiskowej prowadzić ma rampa, która obiegać będzie pozostałości dawnych murów — symbolicznego fundamentu muzeum. Po przejściu przez rampę zwiedzający dotrą do odnowionej klatki schodowej, z której, krętymi schodami w górę, trafią do dawnego foyer kina — przestrzeni przeznaczonej na wystawy czasowe. Część wystawiennicza będzie oddzielona od strefy edukacyjnej poprzez ścianę pokrytą ceramiczną dekoracją z motywami gruzińskich zwyczajów ludowych. Ściana ta, od strony sali edukacyjnej, będzie pełniła funkcję ekranu do projekcji.

wizualizacja

wizualizacja — dziedziniec

© Nizio Design International

Pomiędzy budynkami architekci zaplanowali zewnętrzny dziedziniec — miejsce spotkań i działań artystycznych. Co więcej, przeszklenie elewacji po obu stronach dziedzińca umożliwi wyeksponowanie zgromadzonych we wnętrzu zabytków w formie widocznego z zewnątrz lapidarium, a tym samym wprowadzenie zwiedzających w tematykę muzeum.

Proponowana przez zespół Nizio Design International architektura kompleksu, wzbogacona o kontekst tematycznie powiązanych multimedialnych prezentacji wyświetlanych na ścianach i szybach oraz rozwiązania wystawiennicze, nawiązywać ma do sytuacji wykopalisk archeologicznych, pozwolić zwiedzającym na zanurzenie się w historii i dać poczucie udziału w naukowych odkryciach.

oprac. red.

na podstawie informacji prasowej