shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

„Zielona Willa” projektu MVRDV

computer zapisz w ulubionych

„Zielona Willa” projektu MVRDV

16 sierpnia '19
Dane techniczne
Nazwa: Green Villa
Inwestor: Van Boven Architecten
Lokalizacja: Holandia, Sint-Michielsgestel
Pracownia: MVRDV, Winy Maas (partner odpowiedzialny), Gideon Maasland (dyrektor)
Zespół autorski: Gijs Rikken, Karolina Szóstkiewicz, Daan Zandbergen
Współpraca: Van Boven Architecten

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2019
2020

Powierzchnia:

1 400 m² (w tym 350 m² powierzchni biurowej i 1 050 m² powierzchni mieszkaniowej)

„Zielona Willa” projektu architektów z pracowni MVRDV to pokryty roślinami narożny budynek mieszkalnobiurowy. Czteropiętrowy obiekt położony nad rzeką Dommel, w holenderskiej miejscowości SintMichielsgestel, dostosowany będzie do gabarytów sąsiedniej, miejskiej zabudowy, a dzięki roślinnemu pokryciu wtopi się w krajobraz pobliskiej rzeki, pól i drzew.

Budynek na parterze mieścić będzie biura dewelopera, wyżej, na trzech kolejnych piętrach, znajdzie się pięć mieszkań, a w podziemiu — parking. Opracowany we współpracy pracowni MVRDV i Van Boven Architecten projekt kontynuować będzie kształt zabudowy ulicy, przyjmując formę mansardowego dachu sąsiednich budynków. Pozostałe elementy obiektu będą jednak znacząco odbiegać od tradycyjnych rozwiązań — elewacja złożona będzie z licznych „półek” o różnej wysokości i głębokości, pełnych roślin doniczkowych, drzew i krzewów, takich jak forsycja, jaśmin, sosna i brzoza. Zabieg ten wynika z przekonania pracowni o tym, że zrównoważony rozwój nie oznacza tylko technologicznych wyzwań, ale także ma na uwadze pozytywną zmianę stylu życia i uznanie miejskich obszarów za część naturalnego krajobrazu.

moduły

moduły

© MVRDV

Zarówno struktura, jak i elewacja „Zielonej Willi” składać się będzie z siatki modułów. Rozmieszczone na fasadzie rośliny będą wybierane i odpowiednio rozmieszczane z uwzględnieniem orientacji fasady i funkcji pomieszczeń za nimi tak, aby zapewnić mieszkańcom — w zależności od potrzeb — prywatność, cień lub widoki. Wbudowany w donice sterowany czujnikami system nawadniający wykorzystywać będzie zmagazynowaną wodę deszczową, gwarantując tym samym całoroczną, zieloną fasadę.

Początek budowy planowany jest na 2020 rok.

 
oprac. red.

na podstawie informacji prasowej
Ilustracje udostępnione dzięki uprzejmości MVRDV (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)