shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Akademik w Rotterdamie

computer zapisz w ulubionych

Akademik w Rotterdamie

13 maja '19
Dane techniczne
Inwestor: Cordeel Nederland BV, Zwijndrecht; Bond Development
Lokalizacja: Holandia, Rotterdam
Pracownia: Mecanoo
Plan kampusu:
Juurlink [+] Geluk
Konstrukcja: IOB, Hellevoetsluis; CD20-Bouwsystemen

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2011–2016
2017–2018

Powierzchnia:

9 000 m²

W Rotterdamie wzrasta zapotrzebowanie na mieszkania dla studentów. Aby temu zaradzić, architekci z pracowni Mecanoo zostali poproszeni o zaprojektowanie domu studenckiego na kampusie Uniwersytetu Erazma w Rotterdamie — na skrzyżowaniu ulic Abram van Rijckevorselweg i Burgemeester Oudlaan.

Wewnętrzna ulica

Ośmiopiętrowy gmach o wysokości 25 metrów mieści 281 mieszkań typu studio, przeznaczonych dla studentów zagranicznych. Centralnie umieszczony dziedziniec doprowadza światło do wnętrza budynku i tworzy wewnętrzną ulicę, która łączy akademik z siecią ulic kampusu. Patio prowadzi do przestronnego lobby po obu stronach budynku, zapewnia również dostęp do poszczególnych pokoi, przestrzeni do wspólnej nauki, pralni samoobsługowej, biura konsjerża i parkingu rowerowego.

rzut parteru

rzut parteru

© Mecanoo

W przeszklonym cokole budynku umieszczone zostały pomieszczenia o powierzchni od 20 do 40 metrów kwadratowych. Pokoje usytuowane na najniższej kondygnacji są wysokie na cztery metry — taka przestrzeń pozwoliła na zlokalizowanie sypialni na antresoli, a toalety na dole. Pokoje na pozostałych piętrach rozmieszczone są po obu stronach korytarza i mają wielkość od 22 do 24 metrów kwadratowych.

rzut 1.piętra

rzut 1.piętra

© Mecanoo

Na dachu akademika architekci z pracowni Mecanoo zaprojektowali wspólny taras z drewnianą podłogą, ławkami i widokiem na kampus uniwersytecki — miejsce przeznaczone zarówno na wypoczynek, jak i studenckie imprezy.

Zawinięty w złoto

Elewacje budynku obłożone są aluminiowymi panelami o złotym odcieniu. Padające na dom studencki promienie światła dziennego tworzą grę cieni wzdłuż przypominających harmonijkę paneli, które — w zależności od punktu widzenia — stopniowo zmieniają kolor, przechodząc od tonacji złotej do srebrnej. 

aksonometria

aksonometria

© Mecanoo

Narożna lokalizacja, choć ważna z punktu widzenia tożsamości wizualnej całego kampusu, wiązała się z wyzwaniami związanymi ze wzmożonym hałasem ruchliwych ulic. Aby stworzyć odpowiednie warunki do nauki, architekci wykorzystali dekorację elewacji — obok każdego z okien aluminiowa „harmonijka” wystaje poza ścianę budynku, dzięki czemu subtelnie ukrywa wytłumioną akustycznie wentylację. W ten sposób świeże powietrze może dostać się do środka, podczas gdy hałas ulicy i ruchu drogowego jest zablokowany. Aby podkreślić zwieńczającą całość kondygnację, architekci odwrócili wzór powtarzający się na elewacji.

Dzięki zastosowaniu w budynku elementów prefabrykowanych, budynek powstał w ciągu zaledwie roku.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego