shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Apartamentowiec „Freebooter”, proj.: GG-loop

computer zapisz w ulubionych

Apartamentowiec „Freebooter”, proj.: GG-loop

19 lipca '19
Dane techniczne
Nazwa: Freebooter
Lokalizacja: Holandia, Amsterdam
Pracownia: GG-loop, Johan Beijers, Giacomo Garziano
Zespół autorski: Giacomo Garziano, Robbie Nijzen, Simone Peluso, Daniele Colombati, Jan-Willem Terlouw, Piergiorgio Angius, Luis Cascales, Krzysztof Zinger
Konstrukcja: Pieters Bouwtechniek

Powierzchnie:

  • działki
  • zabudowy
  • użytkowa

161,5 m²
69,5 m²
apartament nr 1: 120 m² , apartament nr 2: 120 m²

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2015
2019

Generalny wykonawca:

Kolthof BV

Podstawowy materiał:

Drewno

Zaprojektowany przez architektów z pracowni GG-loop apartamentowiec — Freebooter — wpisuje się w nurt projektowania biofilicznego (ang. biophilic design), który, zdaniem autorów, łączy techniczne aspekty wykonanej ze świadomością ekologiczną konstrukcji z doświadczeniem organicznej i bliskiej naturze przestrzeni.

© GG-loop, No Water For Whales

Podczas pracy nad projektem Giacomo Garziano badał całoroczny ruch słońca po to, aby parametrycznie uformować kształt i położenie żaluzji na elewacji, które pozwoliłyby na optymalny dostęp światła dziennego do mieszkań, a jednocześnie zapewniłyby mieszkańcom niezbędną prywatność. W rezultacie elewacje narożnego budynku pokryte są ażurową, organiczną strukturą złożoną z wertykalnie ułożonych drewnianych desek.

izometria

izometria

© GG-loop

Plany poszczególnych kondygnacji zostały stworzone po starannej analizie codziennego użytkowania przestrzeni i typowych zadań mieszkańców, tak aby dom był odpowiednim środowiskiem do życia i odpoczynku. 

apartament nr 1

apartament nr 1

© GG-loop

Głównym źródłem inspiracji zarówno estetycznych, jak i technicznych dla twórców budynku było wzornictwo marynistyczne i materiały używane przy budowie statków. Konstrukcja wykonana została całkowicie z prefabrykowanych elementów, z takich materiałów jak stal oraz drewno żywotnika olbrzymiego i sosny.

Wewnątrz narożnego budynku znajdują się dwa dwupiętrowe apartamenty o powierzchni 120 metrów kwadratowych każdy.

 
oprac. red.

na podstawie informacji prasowej