shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Dom w Łaziskach Górnych, SLAS Architekci

computer zapisz w bibliotece

Dom w Łaziskach Górnych, SLAS Architekci

24 czerwca '19
Dane techniczne
Nazwa: Dom Łaziska
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Łaziska Górne
Pracownia: SLAS Architekci
Zespół autorski: Aleksander Bednarski, Mariusz Komraus
Konstrukcja: Firma Inżynierska STATYK

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2013
2013–2014

Powierzchnie:

  • netto
  • użytkowa

 
295 m²
179,68 m²

Kubatura:

1 268,65 m³

Typowe dla lat 60. ubiegłego wieku domy jednorodzinne — kostki — nie muszą być nudne. Architekci z katowickiej pracowni SLAS przebudowali istniejący dom w Łaziskach Górnych, dostosowując go do potrzeb jego mieszkańców.

schemat rozbudowy

schemat rozbudowy

© SLAS Architekci

Usytuowany na działce o dużym spadku dom poddany został gruntownej przebudowie i rozbudowie.
Architekci zdecydowali się na usunięcie na poziomie parteru większości ścian działowych i nośnych zastępując je podciągami. Od strony południowej autorzy projektu dobudowali dwukondygnacyjną przestrzeń, która na niższym poziomie mieści garaż, a na piętrze — przestronny salon z tarasem. Taras stanowi funkcjonalne przedłużenie kuchni, jadalni i salonu. Co więcej, ze względu na częściowe zadaszenie, służy za dodatkowy „pokój” — najchętniej wykorzystywaną przez domowników przestrzeń z widokiem na ogród. Wejście do domu znajduje się w przeszklonym wiatrołapie, który pełni jednocześnie funkcję oranżerii. Parter budynku, oprócz garażu, mieści pomieszczenia techniczne oraz magazynowe. Na drugim piętrze architekci zlokalizowali dwie sypialnie z wyjściem na obszerny taras.

rzuty i przekrój

rzuty i przekrój

© SLAS Architekci

Architekci z pracowni SLAS zdecydowali się na zlikwidowanie w budynku zbędnych otworów okiennych od strony północnej. Takie rozwiązanie, jak podkreślają autorzy projektu, pozwoliło na przekierowanie środków finansowych i zastosowanie panoramicznych przeszkleń w salonie od strony południowo-zachodniej.

Ze względu na dużą różnicę poziomów terenu strefa dzienna jest wyniesiona na poziom kondygnacji pierwszego piętra. Takie rozwiązanie było dla architektów jednocześnie utrudnieniem, jak i okazją do otwarcia projektu na nowe możliwości i relacje z otoczeniem. Jak piszą autorzy, zawieszony w ogrodzie taras umożliwia korzystanie z widoków, a oderwanie strefy dziennej od poziomu gruntu zwiększa poczucie bezpieczeństwa mieszkańców domu.

Jak podkreślają architekci, w budynku zastosowano rozwiązania i technologie zwiększające jego energooszczędność, są to między innymi rekuperacja, kolektory słoneczne, ogrzewanie podłogowe i kominek z płaszczem wodnym. Dom wykończony został tynkiem silikatowym, a jego kolorystykę dopasowano do istniejącej zabudowy mieszkalnej i gospodarczej.

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego