shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Domek letniskowy w Vinkeveen

computer zapisz w ulubionych

Domek letniskowy w Vinkeveen

17 sierpnia '19
Dane techniczne
Nazwa: Holiday home – Vinkeveen
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Holandia, Vinkeveen
Pracownia: Chris Collaris, i29 interior architects 
Konstrukcja: Hagoort Bouw & Simon Sintenie
Kalendarium: 2019

Powierzchnia:

75 m²

Nieduży, kompaktowy domek letniskowy projektu architektów z pracowni i29 interior architects i Chris Collaris położony jest wśród zieleni, w okolicach rezerwatu przyrody Vinkeveense Plassen w Holandii. Wakacyjny dom dla czteroosobowej rodziny mieści trzy sypialnie, salon, kuchnię z jadalnią, łazienkę, toaletę i patio.

sytuacja

sytuacja

© i29 interior architects & Chris Collaris

Położony na podłużnej wyspie w pobliżu jeziora dom usytuowany jest tak, aby jego bryła była w relacji z otaczającym ją krajobrazem. Architekci w projekcie dążyli do scalenia architektury z wnętrzem i maksymalnego wykorzystania przestrzeni. Podział budynku na cztery, połączone ze sobą prostopadłościenne bryły o zróżnicowanych gabarytach, tworzy formę wyglądającą inaczej z każdej perspektywy. Moduły ułożone są wokół patio, które, dzięki przesuwnym drzwiom w kuchni i salonie, można połączyć z wnętrzem domu. animacja

animacja

© i29 interior architects & Chris Collaris

Architekci za drewnianą fasadą ukryli zakończenia dachowe i ramy okien tworząc tym samym minimalistyczną, czarną bryłę. Zróżnicowane rozmiary modułów i wysokości sufitów w poszczególnych częściach domu podkreślają odrębne funkcje wnętrz, a dzięki dużym oknom lub przesuwnym drzwiom możliwe jest płynne połączenie tego, co w środku z tym, co na zewnątrz.
 
Autorzy projektu zarówno na elewacji, jak i we wnętrzach wykorzystali proste materiały — panele z naturalnego drewna dębowego (lub pokryte czarną bejcą) zestawione z surową fasadą z drewna sosnowego i polerowaną betonową podłogą. 

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego