shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

LocHal

computer zapisz w bibliotece

LocHal

03 maja '19
Dane techniczne
Lokalizacja: Holandia, Tilburg
Pracownia: Civic Architects
Współpraca: Braaksma & Roos Architectenbureau
Projekt wnętrz i krajobrazu, tekstylia: Inside Outside
Architektura krajobrazu: Donkergroen
Projekt wnętrza biblioteki i pomieszczeń biurowych: Mecanoo

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

2015–2018
2017–2018

Powierzchnia:

11 200 m²

Nowa publiczna biblioteka w zmodernizowanej dzielnicy przy dworcu w Tilburgu, w Holandii, została oficjalnie otwarta w styczniu bieżącego roku. Biblioteka LocHal powstała w dawnej hali lokomotyw z 1932 roku. Jak piszą autorzy projektu, odnowiony budynek jest współczesną reinterpretacją przemysłowego gmachu i opiera się na jego logice.

Publiczne miejsce spotkań

Surowa, stalowa konstrukcja stanowi idealne tło dla wszelkiego rodzaju wydarzeń i wystaw. Imponujących rozmiarów budynek (o wymiarach 90×60 metrów i wysokości 15 metrów), który niemal mógłby pomieścić boisko do piłki nożnej, zaprojektowany został tak, aby być jak najbardziej dostępny dla ludzi.

Przestrzeń publiczna

Przestrzeń publiczna

© Civic Architects

W strefie wejściowej, która przypomina zadaszony plac miejski, znajdują się duże stoliki do czytania, część wystawiennicza i kawiarnia. Przestrzeń kształtują szerokie schody, które mogą służyć za miejsce do siedzenia dla ponad tysiąca osób. Stopnie prowadzą do głównej części budynku, do którego światło dzienne wpada dzięki ogromnym przeszkleniom. Na drugim piętrze biblioteki znajdują się regały i miejsca do czytania, a na najwyższej kondygnacji — platforma oferująca panoramiczny widok na miasto. Po zapadnięciu zmroku budynek wydaje się być odwrócony na drugą stronę, wnętrze staje się głównym źródłem światła — latarnią morską w centrum miasta.

Biblioteka XXI wieku

Zdaniem autorów projektu, LocHal na nowo zdefiniował funkcję biblioteki w dzisiejszych cyfrowych czasach. Przebudowana hala zapewnia udogodnienia zarówno dla „moli książkowych”, jak i daje szerokie możliwości dla odkrywców — biblioteka posiada szereg laboratoriów, w których odwiedzający mogą zdobywać nowe umiejętności.

Solidny wystrój

Duża część pierwotnego przemysłowego budynku została zachowana, a dla wykonania nowych elementów konstrukcji architekci wykorzystali czarną stal, beton, szkło i drewno. Jak piszą autorzy projektu, struktura determinuje język architektoniczny a użyte detale dostosowują się do skali budynku. Niedoskonałość zachowanych materiałów przyczynia się do autentyczności atmosfery panującej w LocHal.

struktura

struktura

© Civic Architects

Ekrany z materiału

Poszczególne wydarzenia lub aktywności odbywające się w bibliotece mogą wymagać przestrzeni o nieco mniejszej skali czy też o innym stopniu intymności. Aby sprostać tym oczekiwaniom Inside Outside zaprojektowało sześć ogromnych tkanin, które — sięgając aż do sufitu — podkreślają skalę budynku, definiują wydzielone obszary i poprawiają właściwości akustyczne wnętrza. Ekrany te (o całkowitej powierzchni 4 125 m²) mogą być przesuwane za pomocą systemu komputerowego. Największe z nich (o przekątnej 50 metrów i wysokości 15 metrów) mogą na przykład ukryć kawiarnię lub być dla niej tłem.

kurtyny

kurtyny

© Civic Architects

Zmiana stylu wnętrza

Wnętrze umożliwia zróżnicowane ustawienia dla przestrzeni przeznaczonych na wydarzenia, spotkania, warsztaty lub czytanie książek. Trzy ogromne stoły przypominające pociągowe wózki (podwozia) stoją na zachowanych torach fabryki. Mogą one stanowić przedłużenie dla baru, lub połączone — zamienić się w scenę albo wybieg. Wewnątrz znajduje się także biblioteka dedykowana dla dzieci, której projekt czerpie inspirację z Efteling — bajkowego parku rozrywki w pobliżu Tilburga.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego