shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Muzeum Więzienia Pawiak

computer zapisz w bibliotece

Muzeum Więzienia Pawiak

08 kwietnia '19

Projekt pracowni FAAB przewiduje rozbudowę istniejącego Muzeum Więzienia Pawiak i budowę parku wertykalnego po drugiej stronie alei Jana Pawła II w Warszawie.

Architekci pracowni FAAB w swoim projekcie rozbudowy istniejącego muzeum zaproponowali nawiązanie do skali nieistniejącego już kompleksu więziennego oraz układu ulic i budynków.

schemat

schemat

© FAAB

Jak piszą autorzy projektu, rozbudowa bryły istniejącego gmachu muzeum — zarówno pod względem wysokości, jak i spadku dachu od strony ulicy Dzielnej — jest zgodna z historyczną, nieistniejącą zabudową i tworzy echo zburzonej pierzei ulicy. Zdaniem architektów, ekspresyjna bryła projektowanego muzeum ma stanowić manifestację zwycięstwa dobra nad złem, także dzięki przywołaniu skali i formy wysadzonego w powietrze budynku męskiego oddziału dawnego więzienia.

porównanie przekroju projektów Marconiego i pracowni FAAB

porównanie przekroju projektów Marconiego i pracowni FAAB

© FAAB

Ich zdaniem, forma rozbudowy istniejącego budynku ma oddziaływać na odwiedzającego, wywołując różnorodne odczucia i skojarzenia. Jak piszą autorzy projektu, budynek poprzez kreowanie stref cienia — między innymi przy wejściu głównym — przywoływać ma u zwiedzających uczucie zagrożenia. Dodatkowo, zdaniem architektów pracowni FAAB, cień wzmacniać ma plastyczność trójwymiarowej, odkształconej strefy dolnej, która symbolizuje nacisk — pojęcie kojarzone z politycznymi systemami opresyjnymi.

rzut parteru

rzut parteru

© FAAB

Po drugiej stronie alei Jana Pawła II autorzy projektu zaplanowali drugą część zespołu muzealnego — park wertykalny — lekką strukturę, która będzie współtworzyć ogólnodostępny teren zielony. Na tym obszarze architekci postanowili wyróżnić miejsce, w którym dawniej zlokalizowany był żeński oddział kompleksu więziennego — „Serbia”. W tej części przewidziano również przestrzeń na stałą wystawę poświęconą Warszawskiemu Ogrodowi Sprawiedliwych.

W projekcie architektów pracowni FAAB, rozbudowany obiekt Muzeum Więzienia Pawiak i park wertykalny mają być scalone w jedną, przyjazną dla pieszych przestrzeń, za pomocą — przecinającego aleję Jana Pawła II — ciągu pieszego.

Według założeń autorów projektu trasa zwiedzania ma się zarówno zaczynać, jak i kończyć symbolicznie — w tym samym miejscu, pomiędzy fragmentem bramy więziennej i drzewem-pomnikiem.

Muzeum Więzienia Pawiak
finalistą 2019 AZ Awards

Choć jeszcze nie wiadomo, czy i kiedy projekt zostanie zrealizowany, propozycja Muzeum Więzienia Pawiak znalazła się w finale międzynarodowego konkursu 2019 AZ Awards. Na konkurs nadesłano 1 175 zgłoszeń z 50 krajów.

Jury w składzie: Thom Mayne (laureat nagrody Pritzker’a i założyciel Morphosis), Pat Hanson (gh3 z Toronto), Matt Carr (Umbra), Stefano Pujatti (Elasticospa), Johnson Chou (Toronto), wybrało trzech finalistów w kategorii „Unbuilt buildings”.

Głosowanie na nagrodę publiczności trwać będzie od 4 kwietnia do 3 maja br. Głosować można przez Internet. Ogłoszenie wyników we wszystkich kategoriach i przyznanie nagrody publiczności odbędzie się 21 czerwca br. w Toronto.

Więcej informacji na stronie internetowej organizatorów.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego