shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Na sportowo

computer zapisz w bibliotece

Na sportowo

06 marca '19
Dane techniczne
Inwestor: WIN4 AG
Lokalizacja: Szwajcaria, Winterthur
Pracownia: EM2N, Mathias Müller, Daniel Niggli, Bernd Druffel (wspólnik)
Liderzy projektu: Melih Dilsiz, Dorothee Burkert, Martin Zisterer, Roger Küng
Zespół autorski: Jan Francisco Anduaga, Jennifer Bottlang (model), Patrick Britt,
Dario Bruhin, Béatrice Bruneaux, Santiago Catanzano, Yann Junod, Marina Esguerra,
Ian Omumbwa, Laura Probst, Jonas Rindlisbacher (model), Sandra Šimić,
Tomoko Suzuki, Kenneth Woods
Generalny wykonawca: BW Generalbau AG
Architektura krajobrazu: Balliana Schubert Landschaftsarchitekten AG

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2015–2018
2016–2018

Powierzchnia:

21 900 m² (hala sportowa: 13 600 m², budynek kampusu: 6 100 m²,
mniejsza hala: 2 200 m²)

Centrum sportowe WIN4 znajduje się w szwajcarskim Winterthur, tuż obok istniejącej areny lodowej. Nowoczesny obiekt przystosowany zarówno dla sportu rekreacyjnego, jak i tego na najwyższym poziomie, ma sięgać daleko poza granice miasta. Architekci pracowni EM2N zaprojektowali kompleks, który przeniósł te narodowe i międzynarodowe ambicje na język architektury.

Nowoczesne centrum sportowe WIN4 składa się z trzech, nieznacznie odwróconych względem siebie budynków. Te zróżnicowane bryły tworzą zarazem spójny zespół zabudowy, jak i definiują wspólną przestrzeń zewnętrzną. Pierwsza część (powstała w początkowej fazie projektu) składa się z nowej hali sportowej połączonej z budynkiem kampusu. W drugiej części (z kolejnej fazy projektu) — Sport Wing 2 — oferowane są inne funkcje sportowe.

rzut parteru

©EM2N


Większa hala sportowa, przeznaczona głównie dla sportów piłkowych, stała się nowym domem między innymi dla zespołu piłkarzy ręcznych z lokalnej drużyny Pfadi Winterthur. Sercem areny jest centralne boisko otoczone podniesionymi trybunami, które pomieszczą nawet dwa tysiące widzów. Wszystkie niezbędne pomieszczenia pomocnicze, jak szatnie czy pokoje prasowe, zlokalizowane są na poziomie wejścia. Usytuowane po bokach klatki schodowe doprowadzają widzów na pierwsze piętro. Tam, na szerokim tarasie otaczającym halę, widzowie mają dostęp do trybun, strefy VIP i licznych toalet. Parking w podziemiu budynku przeznaczony jest dla 125 samochodów.

rzut 1. piętra

©EM2N


Sąsiedni pięciopiętrowy budynek kampusu dedykowany jest różnorodnym funkcjom sportowym, do których dostęp umożliwia centralnie usytuowana klatka schodowa.

Otwarte tereny wokół nowego centrum sportowego obejmują teren dojazdowy o miejskim charakterze, park i duże trawniki boisk sportowych. Dzięki publicznym ścieżkom nowy kompleks ma dodatkową wartość dla okolicznych mieszkańców, którzy zyskali atrakcyjne miejsce do spędzania wolnego czasu.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego