shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Pod światłami latarni

computer zapisz w bibliotece

Pod światłami latarni

11 marca `19
Dane techniczne
Inwestor: Railway Reconstruction Bureau / Pacific Engineers & Constructors, Ltd.
Lokalizacja: Tajwan, Kaohsiung
Pracownia: Mecanoo 

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2014-2016
2014-2024

Wraz z rozwojem transportu pojawia się problem logistycznych rozwiązań dla rozbudowanych węzłów komunikacyjnych. Umożliwienie podróżującym sprawnego przesiadania się między poszczególnymi środkami transportu jest nie lada wyzwaniem. Sprawy nie ułatwia chęć wprowadzenia ciekawej i nowoczesnej architektury w istniejącą tkankę miejską i uwzględnienie w niej obszernych terenów zielonych. Przekonajcie się sami, jak z tym problemem poradzili sobie architekci holenderskiego studia Mecanoo.

Nowa stacja w Kaohsiung jest ukoronowaniem olbrzymiego projektu podziemnej kolei Kaohsiung Metropolitan Area Underground Railway Project. Nowa stacja obejmuje węzeł komunikacyjny integrujący pociągi, metro, lokalne i międzymiastowe połączenia autobusowe, taksówki i rowery. Jako kluczowy projekt dla przekształcenia miasta, naziemna stacja została rozwiązana tak, aby zwiększyć teren cennej, zielonej przestrzeni miejskiej oraz zaktywizować lokalną społeczność.

szkic

szkic

© Mecanoo

Jak piszą autorzy projektu, najważniejsze wydarzenia w tajwańskich wioskach odbywają się na ich głównym placu, na wprost świątyni oświetlonej tradycyjnymi, czerwonymi latarniami. Centralna hala stacji w Kaohsiung jest współczesnym tego odpowiednikiem — zatopionym placem, który rozwija się pod jasnym sufitem pełnym owalnych lamp.

Ogromne zadaszenie stacji o organicznej formie pełni funkcję zielonego łącznika pomiędzy poszczególnymi środkami transportu i reprezentuje przyszłościową wizję Kaohsiung jako miasta zrównoważonego. Za pomocą biegnącej ze wschodu na zachód ścieżki rowerowej, wielopoziomowy teren stacji wprowadza sporych rozmiarów publiczną przestrzeń do centrum miasta.

rzut dachu

rzut dachu

© Mecanoo

Rozległe, zielone zadaszenie chroni centralną halę — publiczny plac, przed tropikalnym klimatem Kaohsiung tak, jak robiłyby to ogromne drzewa. Tutaj ludzie mogą się spotkać, cieszyć orzeźwiającym wiatrem i brać udział w organizowanych na stacji wydarzeniach — targu, mobilnej bibliotece czy operze na wolnym powietrzu. 

Zachowany dawny budynek stacji zostanie przeniesiony do swojej pierwotnej lokalizacji, osłonięty nowym sklepieniem symbolicznie połączy stare i nowe Kaohsiung.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego