shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Przestrzeń eksperymentalna

computer zapisz w bibliotece

Przestrzeń eksperymentalna

21 marca '19

O konkursie na projekt Centrum Literatury i Języka „Planeta Lem” już pisaliśmy. Dzisiaj chcielibyśmy przyjrzeć się bliżej zwycięskiej pracy architektów z warszawskiego biura projektowego JEMS.

Konkurs na projekt Centrum Literatury i Języka „Planeta Lem”

To pierwsze w Polsce, wielofunkcyjne centrum literackie z wystawą poświęconą myśli i twórczości Stanisława Lema, mieścić się będzie na krakowskim Podgórzu, pomiędzy placem Bohaterów Getta a Wisłą, w sąsiedztwie Cricoteki, MOCAK-u i fabryki Emalia na Zabłociu. Jak piszą autorzy zwycięskiego projektu, „Planeta Lem” będzie przestrzenią niezwykłą i eksperymentalną, ale jednocześnie nierozerwalnie związaną z miejscem, w którym powstanie. 

widok z lotu ptaka

widok z lotu ptaka

© JEMS Architekci

Konkursowy projekt, oprócz nowej konstrukcji, zakłada rewitalizację i rozbudowę osiemnastowiecznego budynku dawnego Składu Solnego. Jego charakterystyczne wnętrza posłużyły architektom za inspirację do stworzenia struktury przestrzennej zbudowanej z kubicznych modułów. 

Jak piszą architekci, kubatura nowej części mieści się na parterze i w podziemiu, przez co nie dominuje nad zachowanym Składem Solnym. Jedynie niektóre fragmenty nowej struktury wyrastają ponad dach istniejącego budynku. Jest to pięć wież — peryskopów, które sygnalizują obecność „Planety Lem” w krajobrazie Krakowa.

schemat koncepcyjny

schemat koncepcyjny

© JEMS Architekci

W założeniu autorów projektu, wnętrza nowego budynku nawiązują do twórczości swojego patrona: są logiczne i matematyczne, z prostych elementów tworzą bardzo skomplikowaną rzeczywistość. Forma złożonego z wielu powtarzalnych modułów budynku jest wynikiem konsekwentnego stosowania przez architektów określonych reguł, a nie odgórnie wymyślonej stylistyki. Ich zdaniem bryła nie ma jednej, najważniejszej elewacji lub strony — jest demokratyczna i otwarta na zmiany.

Jak podkreślają autorzy, mnogość kubicznych pomieszczeń pozwala na eksplorowanie wnętrza zgodnie ze scenariuszem wystawy albo wyobraźnią zwiedzających, dając tym samym szansę wykreowania ogromnej ilości równoległych opowieści.

parter

parter

© JEMS Architekci

Zdaniem architektów, początkowo zrozumiała i logiczna przestrzeń budynku ulega deformacjom, zacierając horyzont i pozwalając spojrzeć na rzeczywistość z innej perspektywy. Jak piszą autorzy, pofalowane fragmenty posadzki są „błędami” w systemie, oferującymi niezliczone możliwości ich wykorzystania. Te odkształcenia łączą ze sobą oba poziomy centrum i tworzą widoczną ze wszystkich miejsc oś narracyjną, wokół której zbudowana jest wystawa. Na zewnątrz ich kontynuację stanowią zielone pagórki, które służą odizolowaniu terenu od hałasu ulic i stworzeniu przyjemnej enklawy w tym intensywnym, miejskim otoczeniu.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego