shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Przydrożna restauracja

computer zapisz w bibliotece

Przydrożna restauracja

23 kwietnia '19
Dane techniczne
Lokalizacja: Gwatemala, Gwatemala
Pracownia: Taller KEN
Zespół autorski: Ines Guzman, Gregory Melitonov

Kalendarium:

  • realizacja

2016

Powierzchnia brutto:

450 m²

Architekci z pracowni Taller KEN zaprojektowali restaurację przy jednej z najbardziej ruchliwych dróg w Gwatemali. Siedziba Saúl Bistro jest czerwoną, nieprzezroczystą kostką, której elewację autorzy potraktowali z przymrużeniem oka — monochromatyczna bryła przydrożnej restauracji wysadzana jest…samochodami.elewacja

elewacja

© Taller KEN

Zaskakująca fasada nie zdradza wyglądu wnętrza — w środku restauracja jest pokrytą różnymi teksturami i kolorami szklarnią. Światło do wnętrza dociera dzięki zadaszeniu ze świetlików ułożonych w kształcie zębów piły. Konstrukcja uzupełniona jest poprzez pasywne technologie chłodzenia.

przekrój

przekrój

© Taller KEN

Woda deszczowa zbierana jest do ogromnych, niebieskich zbiorników i wykorzystywana do utrzymania tropikalnych nasadzeń. Wprowadzenie roślinności do wnętrza — między innymi wysokich na pięć metrów palm i abażurów lamp z oplątwy brodaczkowej — uzupełnia chłodne kolory wertykalnych elementów konstrukcyjnych i hydraulicznych.

Przestrzeń restauracji jest prosta i wydajna jak przemysłowy magazyn czy fabryka, ale i przytulnie niedoskonała dzięki zróżnicowanym i kolorowym meblom oraz innym elementom wystroju.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego