shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Showroom firmy Porcelanosa w chilijskim Santiago

computer zapisz w ulubionych

Showroom firmy Porcelanosa w chilijskim Santiago

04 lipca '19
Dane techniczne
Nazwa: Porcelanosa Showroom
Lokalizacja: Chile, Santiago
Pracownia: Gonzalo Mardones Arquitectos
Architektura krajobrazu: Adriana Errázuriz
Konstrukcja:
Salvador Errázuriz
Inżynieria: Ruiz y Saavedra

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 
2016
2017–2018

Podstawowy materiał:

Beton

Nowy showroom — salon wystawienniczy firmy Porcelanosa w Santiago, w Chile, powstał w handlowej części dzielnicy mieszkaniowej Vitacura. Budynek projektu Gonzalo Mardones Arquitectos umieszczony został nieco poniżej poziomu ulicy tak, aby obie publicznie dostępne kondygnacje miały z nią bezpośredni kontakt.

elewacje: wschodnia
i północna

elewacje: wschodnia i północna

© Gonzalo Mardones Arquitectos

Ze względu na program, minimalistyczna bryła podzielona została na trzy części. Na poziomie głównego wejścia znajduje się otwarta dla publiczności przestrzeń wystawiennicza, na piętrze zlokalizowane są biura, sale konferencyjne i duży, otwarty taras. W podziemnej części umieszczono magazyn.

rzut 1.piętra

rzut 1.piętra

© Gonzalo Mardones Arquitectos

Dynamiki prostej bryle dodaje przesunięcie górnej kondygnacji salonu wystawienniczego względem parteru oraz wprowadzenie ażurowego zadaszenia tarasu, dzięki którym na monochromatycznej bryle można obserwować grę światła i cienia. Otwarta, wschodnia (a w zasadzie południowo-wschodnia) elewacja showroomu jest przeszklona niczym tradycyjna witryna sklepowa, która zachęca przechodniów do zwrócenia uwagi na prezentowane wewnątrz produkty.

przekrój C–C

przekrój C–C

© Gonzalo Mardones Arquitectos

Budynek w całości wykonany jest ze zbrojonego betonu. Za pomocą jednego materiału architekci rozwiązali poszczególne przestrzenie — wewnętrzną, zewnętrzną i pośrednią, a także wprowadzili niezbędną ochronę przeciwsłoneczną, pozwalającą na doprowadzenie do budynku naturalnego oświetlenia i uzyskanie niższego zużycia energii.

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego