shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Stadion Al-Wakra w Katarze

computer zapisz w ulubionych

Stadion Al-Wakra w Katarze

29 maja '19
Dane techniczne
Inwestor: Supreme Committee for Delivery & Legacy of the 2022 FIFA World Cup Qatar™
Lokalizacja: Katar, Al-Wakra
Pracownia: Zaha Hadid Architects, Zaha Hadid, Patrik Schumacher
Kierownik projektu: Jim Heverin
Architekt projektu: Johannes Hoffmann
Zespół autorski: Annarita Papeschi, Andreas Urff, Antonio Monserrat, Cynthia Du, Edgar Payan, Ermis Chavaltzi, Fernando Poucell, Ganesh Nimmala, George King, Ho-Ping Hsia, Irene Guerra, Jan Klaska, Junyi Wang, Karim Muallem, Karoly Markos, Ming Cheong, Moa Carlsson, Mohamed Al-Jubori, Nastassia Linau, Paulo Flores, Peter Irmscher, Rafael Portillo, Stephane Vallotton, Thomas Soo, Vincent Konate, Yeena Yun, Wen-Kai Li (Kevin)
Generalny wykonawca: MIDMAC, Sixco i PORR Qatar
Konsultacje: Aecom
Projekt dachu: Schlaich Bergermann Partner
Konsultacje systemu chłodzenia: Dr Saud Abdul-Ghani, College of Engineering, Uniwersytet w Katarze

Kalendarium:

  • realizacja

2014–2019

Mistrzostwa świata w piłce nożnej odbędą się w 2022 roku w Katarze. 16 maja br., finałowym meczem o Puchar Emira Kataru, otwarty został stadion Al Janoub w Al-Wakra, jeden z ośmiu obiektów sportowych przeznaczonych na nadchodzące mistrzostwa. Stadion w Al-Wakra będzie gospodarzem rozgrywek grupowych i ćwierćfinałowych.

Architekci z pracowni Zaha Hadid Architects wraz z Aecom rozpoczęli pracę nad projektem stadionu w marcu 2013 roku. Podstawowym założeniem klienta było stworzenie obiektu, który jednocześnie pomieści 40 000 kibiców, jak i pozwoli na redukcję miejsc do 20 000 (jest to optymalna pojemność stadionu na potrzeby rozgrywek lokalnej drużyny Al-Wakrah SC). Tymczasowe siedzenia zostały zatem zaprojektowane tak, aby po turnieju móc je zdemontować i przetransportować do kraju, który będzie potrzebował infrastruktury sportowej.

rzut

rzut głównego poziomu hali — tryb turniejowy

© Zaha Hadid Architects

Stadion przykryty jest funkcjonalnym, rozkładanym dachem i posiada zasilany przez kolektory słoneczne system chłodzenia, który umożliwi korzystanie ze stadionu nawet podczas upałów. Mając na uwadze nadmorską lokalizację stadionu, życzeniem inwestora było nawiązanie do morskiego dziedzictwa miasta, w szczególności do tradycyjnych w tym regionie statków żaglowych — Dau. Odpowiedzią architektów z pracowni ZHA był projekt, który symbolicznie podkreślił owe odniesienia kulturowe i połączył je z praktycznymi odpowiedziami na klimat, kontekst i wymagania funkcjonalne stadionu piłkarskiego.

Dach stadionu przypomina odwrócone do góry nogami kadłuby statków Dau, które umieszczone blisko siebie zapewniają kibicom cień. Z kolei odchylone na zewnątrz i zwężające się ku górze elewacje nawiązują do żagli. Jasne, nieprzezroczyste elewacje stadionu wyglądają jak łagodnie pofałdowane plisy, a niższa kondygnacja podkreślona jest przeszklonymi ścianami, osłoniętymi ornamentalną, ażurową konstrukcją w kolorze metalicznego brązu. Wybór materiałów do wykończenia tych zdobionych powierzchni jest hołdem dla tradycji i kunsztu islamskiego rzemiosła.

sytuacja

sytuacja

© Zaha Hadid Architects

Stadion usytuowany jest na dużym podium, które łączy obiekt z pobliskim krajobrazem i wizualnie zmniejsza jego skalę. Duże, paraboliczne przestrzenie wokół stadionu przeznaczone są na różne strefy aktywności — od wschodu pozwalają na wejście i wyjście kibiców, od zachodu umożliwiają dojazd dla zawodników, w północno-wschodniej części znajduje się rynek, a w południowo-wschodniej — park aktywności.

 

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego i informacji pasowej