shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Szczęśliwa trójka

computer zapisz w ulubionych

Szczęśliwa trójka

06 marca '19
Dane techniczne
Lokalizacja: Korea Południowa, Yongin
Pracownia: By Seog Be Seog

Kalendarium:

  • realizacja

 

2018

Powierzchnia:

179,69 m²

Koreańska pracownia By Seog Be Seog zaprojektowała wnętrze kliniki Aiechi w Yongin. Jest to już ich trzecia realizacja centrum medycyny orientalnej, a jak piszą autorzy, w Korei liczba trzy ma szczególne, szczęśliwe znaczenie.

Empatia

Jak pisze Junwoong Seog, główny projektant By Seog Be Seog, niezwykle ważne w projektowaniu są relacje z ludźmi i wszystko to, co z nimi związane. Jego zdaniem podstawą jest empatia, dlatego też Seog stara się brać pod uwagę perspektywę klienta i to, co on chciałby wyrazić w danej przestrzeni.

rzut

© By Seog Be Seog

Projektanci ze studia By Seog Be Seog zaaranżowali wnętrze, w którym pacjenci poczują spokój i bezpieczeństwo. Aby uzyskać ten efekt autorzy zdecydowali się na minimalistyczną strukturę przestrzeni. Projektanci chcieli, aby struktura kliniki była zwięzła i prosta, niewymagająca zbyt kwiecistego języka. Tym sposobem, na rzucie prostokąta połączonego pod kątem około czterdziestu stopni z trapezoidalnym kształtem, zespół pracowni By Seog Be Seog zaprojektował jasne, naturalne wnętrze kliniki.

Spokój

Półprzezroczysty materiał w oknach filtruje wpadające do wnętrza naturalne światło. Zapewnia to jednocześnie łagodne oświetlenie pomieszczeń, jak i atmosferę intymności i spokoju. Dodatkowo, białe ściany, ograniczone do minimum meble, drewniane dekoracje i widoczne betonowe elementy nadają wnętrzu profesjonalny i spójny wygląd.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego