shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Architektura dla każdego?

computer zapisz w bibliotece

Architektura dla każdego?

12 kwietnia `19
Dane techniczne
Inwestor: Fundacja Baechi
Lokalizacja: Szwajcaria, Zurych
Pracownia: Gus Wüstemann Architects
Zespół autorski: Bianca Kilian, Daniel Pelach, Panagiota Sarantinoudi, Valentin Kokudev

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2016
2017–2019

Powierzchnia:

976 m²

Podstawowy materiał: Beton

Budownictwo niskobudżetowe przybiera przeróżne formy. Zobaczcie, jak z tym zagadnieniem poradzili sobie architekci w Szwajcarii.

Architekci z pracowni Gus Wüstemann Architects zaprojektowali w Zurychu blok, w którym mieszkania — przy niskim budżecie — zapewniać mają wysoką jakość życia. Zgodnie z założeniami fundacji Baechi, inwestora realizacji, wynajęcie mieszkań w tym budynku miało być tanie — czynsz w tym bloku jest jednym z najniższych w Zurychu.

Dziewięciomieszkaniowy blok usytuowany jest przy Langgrütstrasse 107, w zielonej okolicy Albisrieden, w Zurychu. Sąsiedztwo charakteryzuje prosta, liniowa zabudowa domów z lat 50. z dużymi ogrodami. W bloku znajdują się cztery mieszkania dwupokojowe o powierzchni 60 m² i pięć (z trzema sypialniami) o powierzchni 95 m².

rzut 1., 2., 3. piętra

rzut 1., 2., 3. piętra

© Gus Wüstemann Architects

Blok jest organiczną, betonową bryłą, w której architekci „wycięli” dwa dziedzińce. W tej przestrzeni, na każdym z pięter, znajdują się pokoje dzienne. Układ ten sprawia wrażenie, że owa przestrzeń jest częścią zewnętrzną, a nie wypełnioną programem mieszkaniowym przestrzenią wewnętrzną. Co więcej, pokój ten powiększony jest poprzez osłonięte drewnianymi, barcelońskimi żaluzjami balkony, które ulokowane są po obu stronach budynku.

przekrój

przekrój poprzeczny

© Gus Wüstemann Architects

Surowość bloku przenika do jego wnętrza poprzez strukurę ścian i podłóg, a niektóre jego elementy są ze sobą nierozerwalnie połączone — jak na przykład ławka w salonie. Poszczególne strefy wyznaczone są poprzez zróżnicowanie podłogi — betonowa scala wnętrze, a drewniana wzynacza strefy bardziej prywatne.

W mieszkaniu z trzema sypialniami łazienka oddzielona jest od współnej cześci przesuwnymi drzwiami, które nie dotykają podłogi. Pozwala to na uzyskanie efektu płynnego przenikania się przestrzeni i jednocześnie zapewnia niezbędną intymność.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego