shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Auwaerter House – rozbudowa domu wielorodzinnego w Stuttgarcie

computer zapisz w ulubionych

Auwaerter House – rozbudowa domu wielorodzinnego w Stuttgarcie

08 sierpnia '19
Dane techniczne
Nazwa: Auwaerter House
Lokalizacja: Niemcy, Stuttgart
Pracownia: AMUNT Martenson Nagel Theissen 
Inżynier strukturalny: Markus Lieber
Kalendarium: 2013–2017

Powierzchnie:

  • działki
  • użytkowa


754 m²
74 + 48 m²

Kiedy mieszkanie na parterze wielorodzinnego domu przestało być wystarczająco duże dla czteroosobowej rodziny, jej członkowie zdecydowali się na powiększenie swojej części budynku o kolejne pięćdziesiąt metrów kwadratowych.

Początkowo klienci pracowni AMUNT Martenson Nagel Theissen wyobrażali sobie dodaną część jako jednopiętrową konstrukcję o płaskim dachu. Jednak podczas pracy nad projektem architekci starali się ulepszać bryłę, czerpiąc z elementów istniejącego budynku z lat 30. dwudziestego wieku.

Ostatecznie, dodana konstrukcja reorganizuje plan całego mieszkania (o wyjściowej powierzchni 74 metrów kwadratowych), rozwiązuje problem dostępu światła do wnętrza i tworzy nowe przestrzenie w ogrodzie, dając zróżnicowane możliwości jego użytkowania. Nową bryłę dopasowano tak, aby nie kolidowała z oknami wyższych kondygnacji.

aksonometria

aksonometria

© AMUNT Martenson Nagel Theissen

Prostą, drewnianą strukturę na poniesionej podstawie zbudowali sami mieszkańcy. Dwupiętrowa, dodana część połączona została wizualnie z istniejącym, trzypiętrowym domem dzięki zastosowaniu odpowiedniego koloru i materiałów, a przede wszystkim za sprawą płynnego połączenia dachów obu brył. W miejscu zespolenia starej części domu z nową zachodnia ściana została otwarta na wysokości parteru, umożliwiając tym samym powiększenie kuchni z jadalnią i salonu. Z dziennej strefy w dobudowanej bryle schody prowadzą na poddasze, w którym zaaranżowana została sypialnia i łazienka.

Dobudowana część domu zaprojektowana jest tak, aby jeśli zajdzie potrzeba, możliwe było oddzielenie jej od głównej bryły i stworzenie niezależnego mieszkania.

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego