shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Bliżej natury — dom w Czeladzi

computer zapisz w ulubionych

Bliżej natury — dom w Czeladzi

21 czerwca '19
Dane techniczne
Nazwa: Dom Na Styku 2
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Czeladź
Pracownia: TTAT
Zespół autorski: Magdalena Tokarska, Piotr Tokarski
Współpraca autorska: Bartosz Wolny

Kalendarium:

  • projekt

 
2018

Powierzchnie:

  • terenu
  • użytkowa


510 m²
148,5 m²

Powszechnie wiadomo, że przyroda w życiu człowieka odgrywa niezwykle ważną rolę, a przebywanie w otoczeniu zieleni obniża poziom stresu i ułatwia koncentrację. W trosce o potrzebę przebywania bliżej natury, architekci z pracowni TTAT zaprojektowali Dom Na Styku 2 w Czeladzi.

Głównym założeniem projektowym architektów była idea stworzenia budynku w symbiozie z otoczeniem. Jak podkreślają autorzy projektu, zastane uwarunkowania na działce oraz styk jej wschodniej granicy z bujną zielenią parku miejskiego, stały się punktem wyjściowym dla projektu.

Priorytetem dla projektantów było stworzenie relacji na linii droga dojazdowa — dom — zieleń parku. Jak podkreślają architekci, aby spełnić przyjęte założenia projektowe, dom od strony podjazdu musiał zapewniać prywatność jego mieszkańcom, a od strony wschodniej całkowicie otwierać się na atrakcyjną, bujną zieleń.

Charakterystyczną cechą działki, na której architekci zaprojektowali dom jednorodzinny, jest duża różnica poziomów terenu pomiędzy granicą zachodnią (od strony której znajduje się droga dojazdowa) oraz położoną pięć metrów niżej granicą wschodnią. Architekci z pracowni TTAT usytuowali dom w północnej części działki. Pozwoliło to na uwolnienie możliwie największego obszaru w południowej części parceli i organizację ogrodu.

przekrój A–A

przekrój A–A

© TTAT

Ze względu na szczególne uwarunkowania terenu bryła domu podporządkowana jest działce — różnica poziomów stała się dla architektów pretekstem do odwrócenia typowej dla domu jednorodzinnego funkcji, gdzie strefa dzienna zlokalizowana jest na parterze, a strefa nocna na piętrze budynku. W Domu Na Styku 2 strefa dzienna wyznaczona jest na poziomie przyziemia, a strefa nocna, która dostosowuje się do ukształtowania terenu, przyjmując formę wyrwy w skarpie, na poziomie -1. Dzięki takiemu rozwiązaniu nieco cofnięta strefa nocna zapewnia mieszkańcom kameralność i prywatność otwierając się jednocześnie na otaczającą dom zieleń.

ideogram

ideogram: strefa dzienna w formie zwartej bryły

© TTAT

Usytuowana wyżej strefa dzienna zaprojektowana jest jako prosta, obłożona drewnem bryła. W salonie z kuchnią architekci z pracowni TTAT przewidzieli panoramiczne przeszklenie od strony wschodniej oraz północnej i południowej, co pozwoli na przenikanie się przestrzeni strefy dziennej z zewnętrzną zielenią.

Jak podkreślają architekci, decyzja ulokowania strefy nocnej na niższym poziomie i wpisanie jej w kontekst miejsca — naturalną skarpę — tworzy złudzenie, że kubatura domu jest znacznie mniejsza niż w rzeczywistości.

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego