shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Blok (prawie) na plaży

computer zapisz w ulubionych

Blok (prawie) na plaży

Ola Kloc
29 sierpnia '19
Dane techniczne
Nazwa: The new brick tectonic
Inwestor: RENTURNOGA S.L.
Lokalizacja: Hiszpania, Malaga
Pracownia: Muñoz Miranda Architects, Alejandro Muñoz Miranda
Współpraca: José Luis Lucas Trujillo, Juan de Dios Túnez Jerónimo, Antonio Jesús Fernández Tapia, David García Gallego, Ana Muñoz Miranda, Pedro Antonio González Garrido, Mar Martín de las Mulas Moreno, José Díaz Montes, Ángel Aguilera Delgado, Enrico Tossici, Joana Medina Martín, Juan Barrionuevo Polo
Konsultacje techniczne: Manuel Gómez Pastor (instalacje), Francisco López Julián (telekomunikacja), CALCONSA XXI SLU — Miguel Ángel Maíso Rodríguez (struktura)
Generalny wykonawca:
Ferrovial Agroman SA

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja
 
2015–2016
2016–2018

Powierzchnia zabudowy:

6 750 m² (powierzchnia naziemna), 4 001,70 m² (powierzchnia podziemna)

Projekt budynku mieszkalnego z siedemdziesięcioma trzema apartamentami przeznaczonymi na wynajem powstał nad brzegiem Morza Śródziemnego, tuż obok zabytkowego komina z ubiegłego wieku, który przypomina o przemysłowym dziedzictwie Malagi, miasta Pabla Picassa i Antonio Banderasa.

szkic

szkic

© Muñoz Miranda Architects

Wzdłuż wybrzeża, na peryferiach hiszpańskiego miasta powstały bliźniacze budynki, które miały stanowić przedłużenie centrum i nową promenadę. Ze względu na kryzys, który dotknął Hiszpanię, dwie ostatnie parcele pozostały niezabudowane. Obecnie, po upływie ponad dekady, bulwar uzupełniony został o dwa kolejne obiekty. Jeden z nich, projektu architektów z pracowni Muñoz Miranda Architects, zgodnie z założeniem autorów, w nowoczesny sposób nawiązywać ma dialog z zachowanym ceglanym kominem.

elewacja
południowo-wschodnia

elewacja południowo-wschodnia

© Muñoz Miranda Architects

Bryła rozrzeźbionego budynku o geometrycznych formach przywodzi na myśl naprzemiennie ułożone kontenery z blachy falistej, typowe dla pejzażu portowego miasta. Efekt ten wzmacnia rowkowana struktura elewacji wykonana z betonu zbrojonego włóknem szklanym (GRC). W odróżnieniu od elewacji w ceglastym kolorze wewnętrzna przestrzeń dwóch dziedzińców wyłożona jest białymi, falistymi panelami i przykryta szklanym dachem.

Będąc nad morzem, każdy chciałby mieszkać jak najbliżej plaży. Wiadomo. Pytanie jednak, jak przy takim zapotrzebowaniu w turystycznych miastach zadbać o granice zabudowy przestrzeni wybrzeża?

 
opracowanie Ola KLOC


This is a project that appears on the seashore, near a preexistence of a protected smokestack from the beginning of the 20th century, that informs us of the industrial activity in that area, at that time the industrial outskirts of Malaga.

Pairs of identical buildings were built, as if they were twins, on the seafront, like an extension of Malaga center, and converted it into a new promenade for the city, close to where the economic crisis had left the last two land plots unbuilt near the industrial vestige. Now, after more than a decade, this place is completed with two “stepbrothers” projects; by the same mother (the city plots) but different fathers (the architects of each project). The project aims to make it easier to understand the place linked to the smokestack of the twentieth century. In fact, it proposes a materiality that dialogues with it, but using bricks with a different technique, assuming a new contemporaneity and forming an abstract and massive facade in glassfibre reinforced concrete (GRC).

Then, the building reaches a scale of greater order that enhances the whole compared to the apartment individuality; This last shows itself with the living and terrace spaces that open on the facades facing the sea, where the changing of typology units is added to the whole obtaining an abstract set as if the building had been born as a sculpted clay block. The material massiveness (context–construction) and the vacuum produced by human life (program) are organized as stacked elements as if they were containers made of corrugated metal sheets just like those of the Malaga's port, where each type of housing is exteriorly manifested by a grooved texture vertical or horizontal.

makieta

makieta

© Muñoz Miranda Architects

The indoor common space of the two courtyards is covered with a white corrugated sheet forming the access corridors to the apartments, protecting the courtyards with a glass skylight to create a space like the neighbouring courtyards. Inside the apartments, the typological variability does not alter its basic conception founded on forming a circular functional space between the living room, the terrace and the kitchen, giving the option to incorporate the latter into the living room as in an American kitchen. The transition point between the underground built and the topside one is represented by the entrance, in which the materiality of the facade gets inside through the walls: The roof, covered by white slats, anticipates what will happen in the patio and the black granite floor introduces us into the garage dark spaces characterized by concrete, where the walls of the driveway are covered with a corrugated metal sheets as if it were the mold of the GRC of the same color, placing emphasis of this transition between the ramp and parking entrance from the street.

 
press release