shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Dom w Pniowcu

computer zapisz w ulubionych

Dom w Pniowcu

28 lutego '19
Dane techniczne
Inwestor: Prywatny
Lokalizacja: Polska, Tarnowskie Góry, Pniowiec
Pracownia: ROBOTA
Zespół projektowy: Aleksander Palka, Jakub Korfanty

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2016
2016–2018

Powierzchnie:

  • działki
  • zabudowy
  • użytkowa
  • całkowita

 

1 722 m²
146,3 m²
134,6 m²
328,0 m²

Dom dla pary młodych kolekcjonerów sztuki zaprojektowali architekci z katowickiej pracowni ROBOTA. Dom w Pniowcu, północnej dzielnicy Tarnowskich Gór, powstał wśród lasów i rozrastającej się zabudowy jednorodzinnej.

Od wschodu teren sąsiaduje z granicą lasu, a od południa z innym, bardziej tradycyjnym, domem jednorodzinnym. W centralnej części działki architekci zaprojektowali dom na planie prostokąta o wymiarach 15,14 na 9,66 metrów. Ta dwukondygnacyjna bryła w kształcie horyzontalnie wydłużonej litery „L” wykonana jest z tradycyjnych materiałów. Jak podają autorzy, ściany wykonano z bloczków pokrytych z zewnątrz wełną mineralną i okładziną z modrzewia syberyjskiego.

przekrój podłużny

© ROBOTA

Dolna kondygnacja przeznaczona została na strefę dzienną — kuchnię, salon i biuro. Pierwsze piętro zaś, zajmujące jedynie około jednej trzeciej zabudowy, stanowi strefę nocną — z sypialnią, garderobą i łazienką. W pozostałej części górnej kondygnacji zaprojektowano taras wyłożony okładziną z modrzewia syberyjskiego. Zdaniem architektów, takie rozplanowanie funkcji znajduje swoje odzwierciedlenie w nietypowym kształcie budynku. Kształt ten, nieprzypadkowo obrany, uzupełniać ma styk otwartego i płaskiego terenu łąk z granicą lasu.

rzut parteru

© ROBOTA

Ważną rolę w projekcie architektów pracowni ROBOTA stanowią okna. Ich niesymetryczny, dostosowany do wewnętrznych funkcji układ, kształtuje wygląd elewacji. Okna w sypialni, zaprojektowane na całą wysokość i szerokość pomieszczenia, usytuowane są „na przestrzał”. Efekt ten nie tylko pozwala na doprowadzenie większej ilości naturalnego światła do wnętrza, ale i dodaje bryle lekkości. Okna na parterze dostosowane są do położenia domu — od strony południowej, po której znajduje się sąsiednia zabudowa, dom ma tylko jedno okno. Dzięki dużemu przeszkleniu od strony wschodniej mieszkańcy mogą podziwiać widok na las, z kolei elewacja zachodnia jest niemal w całości przeszklona.

Autorzy zawracają uwagę na zastosowane w budynku rozwiązania energooszczędne i ograniczające wpływ na środowisko: gruntową pompę ciepła, mechaniczną wentylację z odzyskiem ciepła, nienagrzewającą się elewację i dach oraz dwukomorowe okna.

Minimalistyczna bryła, energooszczędne rozwiązania, drewniana okładzina, duże przeszklenia i piękne widoki — czego chcieć więcej?

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego