shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Domek w Norwegii projektu Sanden+Hodnekvam

computer zapisz w ulubionych

Domek w Norwegii projektu Sanden+Hodnekvam

10 lipca '19
Dane techniczne
Nazwa: Cabin Rones
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Norwegia, Steinkjer
Pracownia: Sanden+Hodnekvam
Zespół autorski: Ingvild Hodnekvam, John Sanden, Yngvild Lund

Kalendarium:

  • projekt i realizacja

 
2016–2018

Niewielki, minimalistyczny domek znajduje się w norweskim Rones. Ze stromej i nierównej działki, na której usytuowana jest konstrukcja projektu architektów z pracowni SANDEN+HODNEKVAM, rozpościera się malowniczy widok na fiord.

przekrój podłużny

przekrój podłużny

© Sanden+Hodnekvam

Betonowa konstrukcja parteru dostosowana jest do nierównego poziomu terenu. Podłogę dolnej kondygnacji ułożono na trzech poziomach — niżej salon i kuchnię, a wyżej, centralnie usytuowaną, wysoką na dwa piętra jadalnię. Na wyższej kondygnacji architekci zaplanowali sypialnię i łazienkę. 

Wieńczący bryłę trójkątny szczyt zbudowany jest z drewnianych płyt CLT (ang. cross laminated timber) i pokryty czarną papą dachową. Zarówno rynna, jak i pozostałe, drobne elementy zewnętrzne wykonane są z niepoddanej obróbce miedzi, która z czasem będzie nabierać ciemniejszego koloru.

przekrój poprzeczny

przekrój poprzeczny

© Sanden+Hodnekvam

Proste wnętrze wykończone jest surowymi, betonowymi ścianami, polerowaną, betonową podłogą i drewnianymi oknami. Meble wykonane są ze sklejki brzozowej.

Ten niewielki domek tworzy atmosferę poczucia bezpieczeństwa (dzięki chroniącej tył budynku betonowej ścianie) oraz bliskości z naturą (dzięki otwartej, szklanej elewacji zwróconej w stronę fiordu).

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego