shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Haus Gables projektu Jennifer Bonner

computer zapisz w ulubionych

Haus Gables projektu Jennifer Bonner

22 maja '19
Dane techniczne
Lokalizacja: USA, Atlanta, Georgia
Pracownia: MALL, Jennifer Bonner
Zespół autorski: Jennifer Bonner, Ben Halpern, Benzi Rodman, Justin Jiang, Dohyun Lee, Daniela Leon
Współpraca: Olinger Architects
Architektura krajobrazu: Carley Rickles

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 
2016–2017
2017–2018 

Powierzchnia:

204 m²

Haus Gables jest domem wykonanym z drewnianych płyt CLT (ang. cross laminated timber ) — wyjątkowo mocnego materiału wytwarzanego poprzez sklejanie krzyżowo ułożonych warstw drewna.

Dom jednorodzinny przykryty jest sześcioma dwuspadowymi dachami. Wzorując się na przestrzennych paradygmatach przeszłości, takich jak plan Le Corbusiera (free plan) i koncepcje Adolfa Loosa (raumplan), Bonner przyjmuje rzut dachu jako sposób na organizację architektury domu. Dach determinuje układ pomieszczeń i przestrzeni we wnętrzu — rzut domu jest zatem wynikiem kształtu dachu.

przekrój

przekrój

© MALL

Wąski dom na planie prostokąta (z krótszym bokiem o długości około 5.5 metra) mieści się na działce o szerokości około 7 metrów. Jeśli przyglądać mu się od strony chodnika, wygląda tak, jakby ktoś lekko obciął tradycyjną fasadę domu z dwuspadowym dachem. Pozostałe elewacje, jeszcze bardziej asymetryczne i zaskakujące, są wynikiem układu stromych dachów ściętych po obwodzie bryły. Jak podkreśla autorka projektu, Jennifer Bonner, owe skosy dachów tworzą wewnątrz budynku przestronną i wysoką przestrzeń, obficie wypełnioną naturalnym światłem.

rzut dachu

rzut dachu

© MALL

Wszystkie ściany, podłogi i dach wykonane są z solidnych paneli CLT, (materiału niezbyt jeszcze popularnego na rynku amerykańskim), wyciętych na wymiar i zmontowanych w ciągu zaledwie czternastu dni.

Projektanci — zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz domu — zastosowali techniki wykończenia ścian, które imitują tekstury (historycznie wynikały one z braku funduszy na użycie cennych materiałów budowlanych i dekoracyjnych) oraz współcześnie modny sposób łączenia kolorów, tzw. color blocking (zestawienie kontrastujących ze sobą barw). Autorka projektu, budując cały dom z paneli CLT, chciała zrównoważyć efekt naturalnego, drewnianego wnętrza ze sztucznym wykończeniem, które byłoby kolorowe, odważne i zwodnicze.

Dwie z elewacji pokryte są motywiem cegieł wyprofilowanych w stiuku — tynku ze szklanymi koralikami — które dają fasadzie efekt połysku. Wewnątrz z kolei, czarne lastryko nie było wylane na miejscu i polerowane, ale położone jak cienka płytka. Przypominające marmurowe wykończenia w sypialni i przyległej do niej łazience wykonane są z materiałów takich jak winyl, z kreskówkowym rysunkiem — tak różnym od prawdziwego, włoskiego marmuru. Powierzchnie z szarego betonu, żółty winylowy „marmur” i czarne lastryko tworząc na ścianach boazerie, pozwalają uzyskać modny efekt color blocking. Te imitujące tekstury wykończenia ścian zdają się wyznaczać podziały przestrzenne, w rzeczywistości jednak nie odpowiadają granicom żadnego pomieszczenia.

Dzięki zastosowaniu niekonwencjonalnych materiałów i niecodziennej konstrukcji dachu, Haus Gables jest poszukiwaniem nowych sposobów, w jaki organizacja przestrzeni, forma i materiał mogą funkcjonować w domu.

oprac. red.

na podstawie informacji prasowej