shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Guyim Vault House, proj.: NextOffice

computer zapisz w ulubionych

Guyim Vault House, proj.: NextOffice

22 lipca '19
Dane techniczne
Nazwa: Guyim Vault House
Lokalizacja: Iran, Shiraz, Guyim
Pracownia: NextOffice
Zespół autorski: Alireza Taghaboni i Homa Asadi, Mohamadreza Gholami, Majid Jahangiri, Roja Azizzadeh, Atefeh Lotfollahi, Mehrdad Makaremi, Sajad Hosseini, Ali Maleki, Pouyan Bizeh,Asal Karami, Tina Shahnazari
Konsultacje: Bastanpol, Vahid Qarakhniniya (konsultacje strukturalne), Payabanaafarin, Mojtaba Arabpour (konsultacje mechaniczne), Payabanaafarin, Saeed Afshar (konsultacje elektryczne)

Kalendarium:

  • projekt

 
2017

Dom projektu architektów z pracowni NextOffice czerpie z tradycyjnej irańskiej formy chahartaq — konstrukcji złożonej z czterech sklepień kolebkowych i kopuły.

Bryłę pojektowanego domu tworzy prostopadłościan, w który wpisane są kopulaste struktury. Na parterze formy te otwierają się na zewnątrz, definiując tym samym podział wnętrza, a na piętrze — kierują się do środka, tworząc jedną, organiczną przestrzeń.

rzut parteru

rzut parteru

© NextOffice

W dolnej kondygnacji kopulaste struktury wydzielają część domu przeznaczoną na przedsionek, kuchnię i pokój gościnny. Pozostała przestrzeń parteru stanowi otwartą, wspólną strefę dla mieszkańców. Niemal cała dolna kondygnacja otoczona jest przeszkleniem.

Trzy, zwrócone ku sobie kopulaste struktury na piętrze tworzą prywatną, otwartą na taras przestrzeń z sypialniami mieszkańców.

rzut 1.piętra

rzut 1.piętra

© NextOffice

Projektowane przez architektów z pracowni NextOffice bryły w kształcie półkopuł, umieszczone jedna na drugiej, oparte są na systemie strukturalnym chahartaq przenoszącym obciążenie na fundament. Całość, mimo ogromnych przeszkleń w dolnej kondygnacji, w nietypowy sposób pozwala na zachowanie prywatności mieszkańcom domu, wyraźnie oddzielając poszczególne strefy wnętrza.


oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego