shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Kamienny dom projektu NOMO STUDIO

computer zapisz w bibliotece

Kamienny dom projektu NOMO STUDIO

12 lipca '19
Dane techniczne
Nazwa: Stone House
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Hiszpania, Minorka
Pracownia: NOMO STUDIO
Lider projektu: Alicia Casals
Zespół autorski: Karl Johan Nyqvist, Mira Botseva, Jennifer Méndez
Konstrukcja: Mus&Segui
Architektura krajobrazu: Cristina Gil de Biedma & Bárbara Saavedra

Kalendarium:

  • realizacja

 

2019

Powierzchnia:

450 m²

Podstawowy materiał:

Kamień

Stone House, kamienny dom projektu architektów z pracowni NOMO STUDIO, znajduje się na zboczu wzgórza z widokiem na północne wybrzeże hiszpańskiej wyspy Minorka. Dom wykonany został w tej samej technice i z tych samych materiałów co tradycyjne, wapienne mury otaczające większość lokalnych pól uprawnych.

Warstwowo ułożone kamienie (zebrane w trakcie wykopu terenu pod fundamenty domu), użyte zarówno na elewacji, jak i w ogrodzeniu, łączą architekturę z otaczającym ją krajobrazem. 

Kompozycja na elewacjach jest interpretacją minorkańskiego zwyczaju otaczania okien i dekorowania krawędzi domów białym tynkiem. Architekci, czerpiąc z lokalnej tradycji, stworzyli na zewnętrznych ścianach geometryczną mozaikę z tynku i kamienia w jasnych odcieniach. Ochronę przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych do wnętrza stanowią składane, drewniane okiennice oraz konstrukcje z cienkich, stalowych ram.

przekrój A–A

przekrój A–A

© NOMO STUDIO

Kontynuując naturalną kolorystykę elewacji, do wnętrza domu architekci wprowadzili betonową posadzkę w piaskowym odcieniu, bielone ściany, stolarkę z drewna sosnowego oraz pokryte białym kolorem drewniane belki. W dwukondygnacyjnym domu znajduje się sześć sypialni, salon, jadalnia, kuchnia, garaż i pomieszczenia pomocnicze. Całość została zorganizowana wokół przestrzeni o podwójnej wysokości, która łączy oba piętra zarówno fizycznie, jak i wizualnie, a także dzięki przeszkleniu w dachu, doprowadza do wnętrza naturalne światło.

rzut parteru

rzut parteru

© NOMO STUDIO

Z przestronnego (o powierzchni stu metrów kwadratowych), zadaszonego tarasu dolnej kondygnacji podziwiać można imponujące klify Minorki i nadmorskie zachody słońca. Ta przestrzeń jest przedłużeniem kuchni, jadalni i salonu — miejscem, w którym zwykle odbywa się najwięcej spotkań towarzyskich. Dzięki możliwości otwarcia przeszkleń w części tarasowej przestrzeń ta zmienia się w zależności od potrzeb i pór roku — może być przytulnym ogrodem zimowym w chłodniejszych okresach lub zacienioną werandą w czasie upalnego lata. 

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego