shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Kulturalny kamień milowy

computer zapisz w ulubionych

Kulturalny kamień milowy

04 marca '19
Dane techniczne
Inwestor: Modern Art Center Vilnius (MMC)
Lokalizacja: Litwa, Wilno
Pracownia: Studio Libeskind
Projekt wykonawczy: DO architects
Inżynieria: Baltic Engineers

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2015
2017—2018

Powierzchnia:

3 100 m²

Ostry kąt, tak charakterystyczny dla architektury Daniela Libeskinda, tworzy wycięcie w prostej bryle Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Wilnie. Powstała „wyrwa” dodaje białej fasadzie dynamiki i dramatyzmu, a jednocześnie robi miejsce dla funkcjonalnych schodów. Nowy gmach wileńskiego Muzeum Sztuki Nowoczesnej, mimo minimalistycznej formy, doskonale wpisuje się w niską, historyczną zabudowę miasta.

Muzeum Sztuki Nowoczesnej MO w Wilnie jest owocem współpracy architektów Studio Libeskind, DO architects i Baltic Engineers.

Kulturalny kamień milowy

„Muzeum Sztuki Nowoczesnej MO jest kulturalnym kamieniem milowym dla Wilna i całej Litwy. Ta nowa, światowa instytucja prezentować będzie lokalną sztukę i odkrywać jej związki ze światową sceną artystyczną” — powiedziała Milda Ivanauskiene, dyrektorka muzeum. „Te nigdy wcześniej nie widziane dzieła sztuki, stworzone za żelazną kurtyną, wreszcie będą miały swoje miejsce i międzynarodową widownię”, dodała Ivanauskiene.

Z nowym publicznym placem, położonym niedaleko historycznego, średniowiecznego miasta, muzeum jest wyrazem przeszłości i teraźniejszości Wilna. Pomyślane jest jako kulturowa „brama” łącząca osiemnastowieczną siatkę ze średniowiecznymi murami miasta. Koncepcja inspirowana jest historycznymi bramami miejskimi i nawiązuje do lokalnej architektury, zarówno pod względem formy, jak i użytych materiałów. Prostoliniowa elewacja zewnętrzna pokryta jest białym tynkiem.

sytuacja

sytuacja

© Studio Libeskind

Schody

Zwiedzający zbliżający się do gmachu muzeum napotykają na szerokie schody, które — diagonalnie przecinając bryłę — tworzą wyrazisty kontrapunkt dla minimalistycznej fasady. Schody rozcinają elewację, łączą ulicę z górnymi poziomami muzeum i jednocześnie tworzą otwartą przestrzeń, która przepływa pomiędzy tym co wewnątrz, a tym co na zewnątrz. Na ich szczycie znajduje się schodkowy, otwarty taras, który służy jako miejsce spotkań, publicznych wystąpień i rozmów. Z wnętrza muzeum widok na tę przestrzeń umożliwia pięciometrowa, w pełni przeszklona ściana.

przekrój A-A

przekrój A-A

© Studio Libeskind

W projektach dla publicznych instytucji nacisk na tworzenie otwartych przestrzeni jest priorytetem dla architektów studia Libeskind. W Muzeum Sztuki Nowoczesnej, usytuowanym wśród gęstej, miejskiej zabudowy, niemal jedna czwarta terenu przeznaczona jest na zieleń.

Wnętrze

Od północnej strony budynku zwiedzający mogą dostać się do muzeum poprzez wysokie na osiem metrów, przeszklone wejście, prowadzące do wypełnionego światłem holu. W tym miejscu kontynuowany jest motyw przenikania się wnętrza z tym co na zewnątrz. Dzięki geometrycznym świetlikom naturalne światło dociera na niższe piętra, umożliwiając jednocześnie oglądanie górnych kondygnacji. W pobliżu wejścia znajdują się czarne, kręcone schody, które łączą główną galerię z dolnym lobby.

przekrój B-B

przekrój B-B

© Studio Libeskind

Galerie zaprojektowane są jako otwarte przestrzenie zapewniające 1300 m² powierzchni wystawienniczych, zarówno dla wystaw stałych, jaki i czasowych. W muzeum znajduje się także kawiarnia, księgarnia, przestrzeń edukacyjna, audytorium, magazyny i pomieszczenia administracyjne.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego