shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Maggie’s Centre w Londynie, proj.: Daniel Libeskind

computer zapisz w ulubionych

Maggie’s Centre w Londynie, proj.: Daniel Libeskind

13 sierpnia '19
Dane techniczne
Nazwa: Maggie’s Centre
Lokalizacja: Wielka Brytania, Londyn
Pracownia: Studio Libeskind 

Centra Meggie to sieć ośrodków działających we współpracy z publicznymi szpitalami (głównie w Wielkiej Brytanii), które zapewniają wsparcie zarówno dla osób zmagających się z chorobą nowotworową, jak i ich bliskich. Dotychczas zrealizowano budynki Meggie’s Centre według projektów, między innymi, Rema Koolhaasa, Franka Gehry’ego i Zahy Hadid.

Prezentowaliśmy już ośrodek w Cardiff projektu architektów z londyńskiej pracowni Dow Jones Architects [info] oraz centrum Kálida Sant Pau w Barcelonie autorstwa pracowni Miralles Tagliabue EMBT [info]. Dzisiaj przyjrzymy się projektowi Daniela Libeskinda dla nowego Maggie’s Centre przy szpitalu Royal Free w Londynie.

wizualizacja

wizualizacja

© Studio Libeskind

Jak podkreślają autorzy projektu, smutną prawdą jest to, że życie każdego z nas wydaje się w jakiś sposób dotknięte chorobą nowotworową. Ich zdaniem rolą projektowanego centrum przy londyńskim szpitalu jest stworzenie oazy dla osób chorych, miejsca wytchnienia w tym coraz bardziej chaotycznym i biurokratycznym świecie.

Centrum przy szpitalu Royal Free w Londynie zaprojektowane jest tak, aby łatwo było je zauważyć i rozpoznać z daleka. Budynek kontrastował będzie z bardziej klinicznym otoczeniem szpitala, przyciągając wzrok pofalowanym kształtem. Położona przy ogrodzie bryła rozszerzać się będzie ku górze. Rytm elewacji wyznaczać będą prefabrykowane, pionowe panele rozplanowane tak, aby pełnić funkcję żaluzji, kadrować widoki i wpuszczać do wnętrza rozproszone światło dzienne. Naturalne oświetlenie docierać będzie do wnętrza także dzięki świetlikom w dachu.

Pomieszczenia centrum zaprojektowane są tak, aby można było swobodnie przechodzić z jednej przestrzeni do drugiej i w zależności od potrzeby doświadczać chwil ciszy i odpoczynku lub dialogu i kontaktów towarzyskich. Zgodnie z założeniem architektów, nowe centrum po przekroczeniu jego progu, dawać ma poczucie spokoju i ulgi.

 
oparc. red.

na podstawie informacji prasowej