shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Między historią a nowoczesnością

computer zapisz w ulubionych

Między historią a nowoczesnością

03 kwietnia '19
Dane techniczne
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Włochy, Werona
Pracownia: studio wok
Współpraca: Federica Torri
Konsultacje:
Studio Tecnico associato Breoni (inżynieria budowlana i zrównoważony rozwój), Simone Bellamoli (agronomia)
Generalny wykonawca:
PFM contract

Kalendarium:

  • projekt i realizacja

 

2017–2018

Powierzchnia:

250 m²

Dom projektu włoskiego studia wok powstał dzięki przebudowie starej stodoły w Chievo na obrzeżach Werony, w pobliżu rzeki Adyga. Motywem przewodnim projektu był przestrzenny i materialny dialog pomiędzy historią a nowoczesnością.

Projekt ten charakteryzuje się dużą troską o zrównoważone środowisko. Oprócz zastosowania urządzeń technicznych i energooszczędnych systemów, architekci dobierając poszczególne materiały, położyli szczególny nacisk na teren wokół domu. Razem z budynkiem autorzy przeprojektowali także otaczający dom ogród, zachowując na życzenie klientów drzewo magnolii. Usytuowane tuż obok basenu drzewo jest dominantą zewnętrznej przestrzeni i jednocześnie prowadzi dialog z domem — podczas zachodu słońca cień liści pada na kamienną elewację tworząc malowniczy efekt.

sytuacja

sytuacja

© studio wok

Architekci zdecydowali się na usunięcie tynku z elewacji, dzięki czemu odkryli strukturę ścian nośnych z rzecznych kamieni. Od strony ogrodu architekci ponownie otworzyli imponujący łuk — pełniący obecnie rolę otworu okiennego i drzwi — który przypomina o dawnej, rolniczej funkcji obiektu. Elewację od strony dziedzińca wyróżnia podzielona drewnianymi słupkami przeszklona powierzchnia, która w nowoczesny sposób nawiązuje do typowych, drewnianych ścian lokalnych stodół. Zastosowane na elewacjach materiały są tradycyjnymi surowcami, typowymi dla wiejskich zabudowań wokół Werony (między innymi rzeczne kamienie i lokalny kamień z regionu Lessinia).

przekrój podłużny

przekrój podłużny

© studio wok

Dom rozmieszczony jest na trzech piętrach, a poszczególne poziomy połączone są wysoką, otwartą przestrzenią salonu. Podkreślony chodnikiem wyłożonym kamieniem Vicenza parter wita gości w dużej, dziennej części domu i bibliotece z ceglanym kominkiem. Górne piętra, sprawiające wrażenie wiszącej przy suficie drewnianej bryły, mieszczą sypialnie. Okładzina ze sklejki brzozowej definiuje przestrzeń wewnętrzną, wyraźnie rozdzielając poszczególne części domu.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego