shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

„Urban Room” — wspólny projekt architektów i studentów

computer zapisz w ulubionych

„Urban Room” — wspólny projekt architektów i studentów

24 maja '19
Dane techniczne
Lokalizacja: Wielka Brytania, Reading
Pracownia: Invisible Studio, studenci architektury z Uniwersytetu w Reading
Inżynieria:
Corbett Tasker

Kalendarium:

  • realizacja

2019

Powierzchnia:

48 m²

Architekci z pracowni Invisible Studio i studenci architektury z Uniwersytetu w Reading wspólnymi siłami zaprojektowali pawilon, który w maju stanął na kampusie uniwersyteckim.

Pawilon jest efektem współpracy architektów, studentów drugiego roku architektury, inżyniera (Corbett Tasker) i specjalistów w dziedzinie drewnianych struktur — firmy Xylotek. Jest to tymczasowa drewniana konstrukcja, która umożliwiać ma spotkania i rozmowy lokalnej społeczności oraz wszystkich zainteresowanych osób.

„Urban Room” jest trzecią już strukturą, którą architekci zaprojektowali przy użyciu identycznych (lub zbliżonych do identycznych) drewnianych elementów — w tym projekcie używając profili z drewna modrzewiowego o wymiarach 75×50 mm. Budowa pawilonu trwała cztery dni.

aksonometria

aksonometria

© Invisible Studio

Jak podkreśliła Miranda Laurence z Uniwersytetu w Reading, we współpracy z lokalną organizacją Jelly, w pawilonie gościć będzie sześciu artystów w ramach „mikrorezydencji”, podczas których przez dwa dni lokalni twórcy będą zaproszeni do zajęcia przestrzeni, zaprezentowania szerokiej publiczności swojej praktyki i stworzenia miejsca do wymiany pomysłów.

 

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego