shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Muzeum neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla

computer zapisz w ulubionych

Muzeum neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla

05 lipca '19

Duńska pracownia architektoniczna COBE, na której czele stoi Dan Stubbergaard, zwyciężyła w międzynarodowym konkursie na projekt nowego muzeum nauki w szwedzkim mieście Lund.

Science Village Scandinavia

Muzeum zostanie zbudowane z drewna, będzie w pełni neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla i ma szansę stać się ikoną architektury zrównoważonego rozwoju. Gmach usytuowany będzie w środku nowej dzielnicy Science Village Scandinavia w Lund, uniwersyteckim mieście znanym z silnego, międzynarodowego środowiska badawczego, bogatej sceny kulturalnej i historii sięgającej X wieku. Nowa dzielnica będzie siedzibą dla zaawansowanych technologicznie instytucji, takich jak ESS (Europejskie Źródło Spalacyjne) i MAX IV, dzięki którym ten obszar ma szansę stać się najbardziej zaawansowanym ośrodkiem badań nad neuronami i promieniowaniem rentgenowskim.

Muzeum o łącznej powierzchni 3 500 metrów kwadratowych usytuowane będzie pomiędzy budynkami ESS i MAX IV. Będzie to dwupiętrowa bryła mieszcząca przestrzenie wystawiennicze, galerię, recepcję, warsztaty, sklep muzealny, restaurację, biura i audytorium. Dzięki stałym i czasowym wystawom, wydarzeniom i wykładom, nowe muzeum — Science Center — ma za zadanie przekazywać często skomplikowanie zagadnienia z zakresu nauk przyrodniczych i badań prowadzonych w ESS, MAX IV i na Uniwersytecie w Lund tak, aby były przystępne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Ekologiczne rozwiązania

Zrównoważony rozwój i przyjazne dla środowiska rozwiązania były istotną kwestią zarówno w procesie projektowym, na etapie konstrukcji, jak i przy wyborze materiałów. 

Wklęsły dach muzeum pełnić będzie dodatkowo funkcję tarasu i platformy widokowej. Piąta elewacja o powierzchni 1 600 metrów kwadratowych ma być niemal całkowicie pokryta panelami fotowoltaicznymi, generującymi wystarczającą ilość energii, aby pokryć zapotrzebowanie muzeum. Na dachu umieszczone będą także rowery, na których zwiedzający, pedałując, będą mogli wytworzyć dodatkową energię elektryczną.

Budynek muzeum będzie ogrzewany za pomocą nadmiaru ciepła z ESS poprzez system ectogrid™, w którym ciepła woda jest przepuszczana przez lokalne pompy ciepła, podgrzewana i na końcu wykorzystywana do ogrzewania budynku.

W centralnej części budynku architekci zaplanowali duże, okrągłe atrium — zielone serce muzeum, w którym starannie wyselekcjonowane rośliny, kwiaty i drzewa będą przyciągać owady, zwiększać bioróżnorodność i pomogą pochłaniać dwutlenek węgla.

wizualizacja —
atrium

wizualizacja — atrium

© COBE

Głównym materiałem budowlanym będą prefabrykowane elementy drewniane CLT (ang. cross laminated timber), które mają mniejszy wpływ na środowisko niż tradycyjne tworzywa, jak na przykład beton. Drewniane konstrukcje, oprócz tego, że są bardziej przyjazne dla środowiska, są też bardziej przyjazne dla ludzi. Badania wykazały, że przebywanie w budynkach drewnianych ma lepszy wpływ na spowolnienie akcji serca, obniżenie poziomu adrenaliny i ciśnienia krwi w porównaniu do budynków wykonanych z innych materiałów.

Otwarcie muzeum planowane jest na rok 2024.

 
oprac. red.

na podstawie informacji prasowej