shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Naturalnie w naturze

computer zapisz w ulubionych

Naturalnie w naturze

26 lutego '19
Dane techniczne
Inwestor: The Danish Nature Agency, Copenhagen Municipality, Tårnby Municipality, Dragør Municipality i By & Havn
Lokalizacja: Dania, Kopenhaga, Amager
Pracownia: ADEPT, Møller & Grønborg, Atkins Denmark, BARK RÅDGIVNING A/S

Kalendarium:

  • konkurs
  • realizacja

 

2018–2019
2019–2022

Powierzchnia:

3 500 ha

Podstawowy materiał: Drewno

Zwycięski projekt zagospodarowania duńskiego parku krajobrazowego, Naturpark Amager, aktywuje i łączy ten unikalny teren dzięki czytelnej narracji i subtelnej architekturze. Siedem nowych punktów widokowych wraz z otaczającą je zabudową zaprojektowali zespół Møller & Grønborg i studio ADEPT.

Projekt zagospodarowania parku na wyspie Amager zapewnia jednocześnie jego wizualne scalenie, jak i sprawia, że ten chroniony krajobraz stanie się bardziej dostępny dla zwiedzających. Park zajmuje duży i zróżnicowany obszar około 3 500 hektarów. Każdy z siedmiu punktów widokowych zlokalizowany jest wzdłuż granic opracowanego terenu, ustawiony niczym na tarczy zegara tak, aby umożliwiać relację między poszczególnymi strefami — miejską i naturalną, lądową i wodną. Owo przejście z jednego stanu w drugi, przy pomocy minimalistycznej architektury, tworzy pewien podział krajobrazu i nowe doświadczenie natury.

sytuacja

© Møller & Grønborg + ADEPT, Atkins, BARK

Wprowadzenie na tym terenie prostej i spójnej architektury umożliwi przełamanie ogromnej skali parku i stworzenie mniejszych, bardziej kameralnych przestrzeni. Subtelna warstwa infrastruktury dodatkowo wspiera punkty widokowe. Jest ona elementem łączącym teren parku, zapewnia dostępność, komunikację i umożliwia znalezienie drogi turystom.

aksonometria punktu widokowego nr 3

© Møller & Grønborg + ADEPT, Atkins, BARK

Projekt zespołu Møller & Grønborg i studia ADEPT, mimo że ingeruje w naturalny obszar parku, robi to w sposób niezwykle wyważony i niemal nieinwazyjny. Użycie widocznej drewnianej konstrukcji i zastosowanie prostych form nie przysłania naturalnych walorów krajobrazu, a jedynie umożliwia jego doświadczenie z nowej perspektywy.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego