shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Ośrodek Zdrowia w Przyszowicach

computer zapisz w ulubionych

Ośrodek Zdrowia w Przyszowicach

14 czerwca '19
Dane techniczne
Nazwa: Ośrodek Zdrowia w Przyszowicach
Lokalizacja: Polska, Przyszowice
Pracownia: OVO Grąbczewscy Architekci
Zespół autorski: Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski
Współpraca: Katarzyna Kunsdorff
Mural: Marek Grąbczewski (autor), Paulina Gocoł, Natalia Miłczak, Katarzyna Ponińska, Paweł Pacak, Michał Pieczka

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2013
2014–2016

Ośrodek Zdrowia w Przyszowicach projektu architektów z pracowni OVO Grąbczewscy Architekci to obiekt zlokalizowany na trudnym terenie, na którym występują bardzo silne szkody górnicze.

Projektując parterowy pawilon na planie prostokąta, architekci mieli na uwadze zarówno uwarunkowania lokalizacyjne, jak i konieczność stworzenia dwóch odrębnych wejść — dla dorosłych i do przychodni dziecięcej. Niezależne wejścia zlokalizowane zostały po przekątnej, w narożnikach budynku, co podkreśla kierunek łączący ulicę Polną z lokalną drogą biegnącą do przykościelnego parkingu.

zdjęcie makiety

zdjęcie makiety — dach

© OVO Grąbczewscy Architekci

Architekci ukształtowali formę budynku, czerpiąc inspiracje z jego bezpośredniego sąsiedztwa — większość domów w Przyszowicach to domy ceglane o pulpitowych lub dwuspadowych dachach, których kąt nachylenia wynosi od dziesięciu do dwudziestu stopni, a w niektórych z nich spadek połaci wyznacza także kształt okien.

Jak podkreślają architekci, budynek przychodni przykry jest dwuspadowym dachem, którego kalenica biegnie diagonalnie, podkreślając tym samym położenie obu wejść. Co więcej, klinkierowe elewacje przerywane są oknami o zróżnicowanych kształtach i rozmiarach, które dopasowane są do spadku dachu.

zdjęcie makiety

zdjęcie makiety — dach

© OVO Grąbczewscy Architekci

Z uwagi na potrzeby korzystających z ośrodka pacjentów, często osób chorych i nie w pełni sprawnych, oraz personelu przychodni, architekci zlokalizowali wszystkie niezbędne funkcje na jednym poziomie.

Od strony południowej projektanci umieścili poradnię dla dorosłych. Po przejściu przez wiatrołap pacjenci docierają do przestronnego holu — poczekalni otoczonej gabinetami lekarskimi. Na wprost wejścia do przychodni znajduje się dwustronna rejestracja, która obsługuje także poradnię dziecięcą, do której prowadzi wejście od zachodu.

Jak piszą autorzy projektu, zależało im na tym, aby we wnętrzach budynku stworzyć przyjazne, przestronne pomieszczenia, które będą dobrze doświetlone i zapewnią komfortowe warunki higieniczne dla pacjentów i personelu. Wysokie pomieszczenia ośrodka zapewniają dużą ilość powietrza i dobrą wentylację.

zdjęcie makiety

zdjęcie makiety — rzut

© OVO Grąbczewscy Architekci

Architekci szczególnie zadbali o wygląd poczekalni dziecięcej. Aby zminimalizować stres, który często towarzyszy najmłodszym podczas wizyty u lekarza, główna ściana poczekalni została pokryta dużym muralem przedstawiającym przyjazną dżunglę. Dodatkowy mural, ilustrujący zgeometryzowane kształty roślin, uprzyjemnia strefę matki z małym dzieckiem. Co więcej, poczekalnia doświetlona jest okrągłymi świetlikami, które w ciągu dnia całkowicie eliminują potrzebę korzystania ze sztucznego światła. Murale zaprojektowane zostały przez syna architektów i wykonane przez pracownię OVO Grąbczewscy Architekci oraz zespół studentów architektury.

Jak podają autorzy projektu, z uwagi na występujące na tym terenie szkody górnicze budynek podzielony jest dylatacją na dwie części, a każda z nich została spięta obwodowymi wieńcami i żelbetowym dachem. Fundament stanowi płyta żelbetowa z odwróconymi żebrami. Początkowo projektanci zakładali, że żelbetowe fundamenty oraz słupy i rdzenie posłużą im jako podpora pod drewniany dach. Okazało się jednak, że konieczne byłoby zastosowanie tak skomplikowanych stężeń, że najlepszym wyjściem było wykonanie dachu jako dwuspadowej żelbetowej płyty.

Jak podkreślają architekci z pracowni OVO Grąbczewscy Architekci, budynek przychodni jest eko-energetyczny, zasilany wyłącznie odnawialnymi źródłami energii, a ogrzewanie i chłodzenie w całości zapewnia gruntowa pompa ciepła. Całość zapotrzebowania na energię elektryczną pokrywają umieszczone na dachu panele fotowoltaiczne.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego