shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Stołówka w Guadurnal

computer zapisz w bibliotece

Stołówka w Guadurnal

19 lutego `19
Dane techniczne
Lokalizacja: Ekwador, Esmeraldas, Guadurnal
Pracownia: Al Borde, Taller General
Współpraca: Elise Ytterstad, Laura Ardizzone, Marialaura Colagero, Caatarina Mateus
Konstrukcja: Al Borde, Taller General, Comunidad de Guadurnal

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2017
2018

Architekci ekwadorskich pracowni Al Borde i Taller General, przy współpracy z mieszkańcami Guadurnal, przerobili drewniany pawilon z konferencji ONZ na kolorową stołówkę dla dzieci.

W 2016 roku, na światową konferencję Organizacji Narodów Zjednoczonych na temat mieszkalnictwa i zrównoważonego rozwoju Habitat III, architekci biura Al Borde stworzyli niemiecki pawilon, którego ideą przewodnią była możliwość ponownego wykorzystania użytych materiałów na prototypy domów dla ofiar trzęsienia ziemi. Pomysł ten spodobał się meksykańskiej instytucji Infonavit, która zdecydowała się przekazać swój pawilon projektu La Metropolitana na cele społeczne.

Oryginalny pawilon Infonavit złożony był z dwóch, połączonych ze sobą jednostek o archetypicznej formie domu. Aby móc ponownie wykorzystać konstrukcję, architekci rozdzielili bryłę tak, aby zyskać więcej przestrzeni do zagospodarowania. 

projekt przekształcena pawilonu meksykańskiej instytucji Infonavit

© Al Borde

Wybór grupy docelowej, dla której miałby powstać nowy budynek, uwarunkowany był tym, czy dana społeczność ma już rozpoczęty projekt — pawilon miałby służyć jako wsparcie do rozpoczętego już działania. Takie kryterium zapewnić miało współpracę danej społeczności w całym procesie budowy, poczucie odpowiedzialności za wspólne dobro i gwarancję trwałości projektu w czasie. Odpowiednią grupę znaleziono w Guadurnal, gdzie po trzęsieniu ziemi w kwietniu 2016 roku, zespół prowadzony przez Taller General udzielał mieszkańcom pomocy technicznej (pracowali oni nad wzmocnieniem strukturalnym domów przy użyciu pali osadzonych w oponach z recyklingu).

Początkowo, wewnątrz pawilonu zaplanowane były sale lekcyjne. Podczas pracy nad projektem państwowa pomoc zapewniła mieszkańcom prefabrykowaną halę z dwiema aulami, zatem architekci zdecydowali się przerobić projekt na stołówkę dla dzieci.

Jednym z problemów, na które lokalna społeczność zwracała uwagę podczas warsztatów partycypacyjnych, było to, że w czasie pory deszczowej teren ten jest obficie zalewany (w najbardziej krytycznych latach poziom wody osiągał nawet dwa metry). Oczywistą decyzją było więc podniesienie konstrukcji, co w konsekwencji pozwoliło projektantom na wykorzystanie parteru. Przeznaczyli oni uzyskaną przestrzeń na otwarte miejsce spotkań i, dodając siatki (hamaki), stworzyli niewielki plac zabaw.

wizualicaja nowej stołówki w Guadurnal

© Al Borde + Taller General

Projekt szybko stał się ikoniczny dla miejscowej społeczności. Mieszkańcy Guadurnal własnymi środkami postanowili pokryć cementem ściany z trzciny cukrowej. Wzmacniając elewację skonsultowali się z projektantami w sprawie koloru, jakim powinni pomalować nowe ściany. Na pomoc przyszedł David Sur, artysta, który współpracował z zespołem Taller General. Sur zaprojektował dla mieszkańców mural, na którym graficznie opowiedział historię powstania stołówki. Dzięki temu pawilon nie tylko służy jako stołówka, miejsce zabaw i spotkań, ale też opowiada historię miejscowej społeczności, przed i po tragicznym trzęsieniu ziemi.

stołówka w Guadurnal

fot.: JAG Studio © Al Borde

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego