shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

„3 w 1” – Siedziba fundacji Germina w Badalonie

computer zapisz w bibliotece

„3 w 1” – Siedziba fundacji Germina w Badalonie

12 czerwca '19
Dane techniczne
Nazwa: Siedziba fundacji Germina w Badalonie
Inwestor: Fundació Germina
Lokalizacja: Hiszpania, Badalona
Pracownia: b720 Fermín Vázquez Arquitectos
Zespół autorski: Peco Mulet, Elisabet Uson, Luis Bellera, Albert Freixes
Konstrukcja: BIS Structures
Generalny wykonawca: Constructora d’Aro

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2016
2017–2018

Powierzchnia:

726 m²

Fundacja Germina to organizacja, która pracuje z dziećmi i młodzieżą zagrożonymi wykluczeniem społecznym, zapewniając im opiekę, monitorując ich edukację, wspierając ich rozwój oraz pomagając podczas wejścia na rynek pracy.

Fundacja, która towarzyszy młodym ludziom w różnych grupach wiekowych potrzebowała miejsca, w którym mogłaby pomieścić zarówno dzieci, jak i młodzież w odpowiednich — niezależnych i łączonych — przestrzeniach. W programie budynku musiały zostać uwzględnione także pomieszczenia dla personelu.

Zakupiony dla siedziby fundacji teren zlokalizowany jest w hiszpańskim mieście Badalona. Zastana działka obejmowała partery dwóch istniejących budynków i niewielki teren pomiędzy nimi. Ta konfiguracja pozwoliła architektom na stworzenie obiektu z logicznym podziałem programu, wydzielając strefę dla dzieci i młodzieży, planując wspólną, część centralną (mieszczącą kuchnię i przestrzeń do zabawy) oraz pomieszczenia dla pracowników fundacji.

rzut parteru

rzut parteru

© b720 Fermín Vázquez Arquitectos

W centralnym, sześciopiętrowym rdzeniu konstrukcji zostały wyodrębnione wszystkie trzy programy funkcjonalne budynku — spajające całość przestrzenie wspólne (na parterze), strefa dla młodzieży (na środkowych piętrach) i biura administracji (na górnych kondygnacjach).

Fasada budynku przypomina kolaż trzech nałożonych na siebie szarych pudełek, w których nieregularnie wycięto otwory wpuszczające do wnętrza światło dzienne. Największe z nich osłonięte są siatką, która wyrównuje elewację względem ulicy. Tylna, mniej widoczna elewacja — w przeciwieństwie do tej od strony ulicy — jest niemal w całości przeszklona.

elewacja frontowa

elewacja frontowa

© b720 Fermín Vázquez Arquitectos

Pomimo podzielonego planu wnętrza ważne było, aby stworzyć w nim poczucie jedności. Dlatego też architekci wprowadzili do środka wielopoziomowy „mebel” obejmujący wszystkie trzy programy, tworząc tym samym rozwiązanie dla niezliczonych potrzeb. Komfortowa przestrzeń wnętrza ma zapewnić dzieciom przytulną i domową atmosferę, w której będą się czuły dobrze.

Zastosowanie stolarki drewnianej, zaaranżowanie ogrodu na dachu, użycie skierowanych na południe chowanych markiz i wykorzystanie materiałów o niskim wpływie na środowisko to tylko niektóre rozwiązania, które pozwoliły budynkowi uzyskać świadectwo charakterystyki energetycznej klasy „A” oraz międzynarodowy certyfikat BREEAM na poziomie bardzo dobrym.

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego