okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Zieleń w biurze? Proszę bardzo! Budynek projektu 77 STUDIO architektury

27 sierpnia '20
Dane techniczne
Nazwa: Budynek biurowo-usługowy Puławska 486
Inwestor: Inwestor FAL-BRUK sp. z.o.o. sp.k.
Lokalizacja: Polska, Warszawa, Ursynów
Projekt: 77 STUDIO architektury
Zespół projektowy: Paweł Naduk, Anna Nawrocka, Agnieszka Sionek, Paulina Kapiszka
Wizualizacje: Jędrzej Lubacz

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2019
20202021

Powierzchnie:

  • całkowita
  • użytkowa


 
1 225 m²
1 049 m²

Kubatura:

4 453 m³

Architekci z pracowni 77 STUDIO zaprojektowali czterokondygnacyjny budynek biurowousługowy przy ulicy Puławskiej na warszawskim Ursynowie zbudowaną z trzech, przesuniętych względem siebie naziemnych części bryłę osłoniętą lekką, ażurową strukturą, która kryć będzie zielone tarasy.

rzut 1. piętra

rzut 1. piętra

© 77 STUDIO architektury

Ola Kloc: Co było priorytetem dla inwestora?

Paweł Naduk: Nie jest to nasz pierwszy budynek biurowo‑usługowy dla tego inwestora. W jednym z poprzednich (Słoneczna Office w Starej Iwicznej) zastosowaliśmy zieleń na elewacjach (donice w oknach oraz pnącza), co przez lata spotykało się z bardzo dobrym odbiorem użytkowników. W związku z tym, założeniem inwestora w projekcie przy ulicy Puławskiej było nie tylko stworzenie obiektu dobrego komercyjnie oraz oryginalnego, ale także kontynuacja wcześniejszej naszej próby zintegrowania przestrzeni pracy i zieleni, wplecenia w przestrzeń roślinności.


Ola
: Co było największym wyzwaniem w tym projekcie, a z czego jesteście najbardziej zadowoleni?

Paweł: W bezpośrednim sąsiedztwie działki stoją dwie bardzo mocne, duże bryły. Szczególnie od południa usytuowany na górce, intensywnie żółto‑niebieski budynek prywatnej kliniki dominuje w okolicy. Wobec ograniczeń w zapisach decyzji o warunkach zabudowy (umożliwiającej zbudowanie budynku znacznie mniejszego niż sąsiedzi) najtrudniejszym zadaniem okazało się stworzenie obiektu, który nie zniknie pomiędzy sąsiadami, a stanie się ich przeciwwagą i odpowiednią skalą właściwie uzupełni tkankę pierzei. W tym celu szukaliśmy rozwiązania, które z jednej strony optycznie powiększy bryłę, a z drugiej swoją lekkością nie będzie konkurować z mocnymi bryłami sąsiadów. Stąd powstał pomysł na przesunięte względem siebie, otwarte górą zielone tarasy, przysłonięte drugą skórą.

elewacja frontowa   przekrój

elewacja frontowa i przekrój

© 77 STUDIO architektury


Ola
: Jaki efekt chcieliście osiągnąć, stosując ażurową elewację?

Paweł: Zamknięcie ażurem miało za zadanie „wciągnąć” zieleń do wnętrza, osłonić użytkowników od widoku chaotycznej ulicy, tworząc kameralną, niejako intymną atmosferę pracy lub ekspozycji. Budynek głównie oglądany z perspektywy przejeżdżających samochodów, dla których wizualnie będzie otwierał się i zamykał, ukazując wnętrze i zieleń na tarasach tylko przez chwilę.

wizualizacja

wizualizacja

© 77 STUDIO architektury

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany