okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Dom na planie trapezu, czyli jak wyróżnić się na przedmieściach

11 września '20

Na tle osiedla domów jednorodzinnych wyróżnia się budynek o charakterystycznej bryle, w której trójkątne formy odgrywają główną rolę. Obiekt, który powstał na planie trapezu to kolejna realizacja pracowni REFORM Architekt.

RE: TRIANGLE HOUSE to dwukondygnacyjny budynek o powierzchni 280 metrów kwadratowych umieszczony na 800-metrowej działce na przedmieściach Szczecina. Jego nietypowa bryła bardzo różni się od początkowych założeń inwestora, który zgłosił się do architekta Marcina Tomaszewskiego z prośbą o przebudowę domu, będącego już w fazie budowy.

Dom na planie trapezu

kontrastowa elewacja

© REFORM Architekt

Jak mówi architekt:

Był to projekt w stylu toskańskim. Zaproponowałem nową bryłę i tak w połowie zrealizowany projekt został wyburzony i postawiony na nowo.

W ten sposób powstał dom z jednospadowym dachem, o trójkątnej elewacji. Jak podkreśla projektant, wszystko jest wynikową geometrii, a sam kształt bryły to także zasługa nierównej działki.

geometria i kontrasty

Dom założono na planie trapezu, z dostawioną do niego trójkątną dobudówką. Obiekt niczym rzeźba z każdej strony wygląda inaczej, a architekt podkreślił to wrażenie, wykorzystując kontrastujące ze sobą materiały wykończeniowe. Trójkątna elewacja została podkreślona za pomocą bieli i czerni. Poprzesuwane względem siebie ściany pokryte zostały białym tynkiem, szarym betonem i czarną okładziną. Natomiast od strony ogrodu do ciemnej, wysokiej elewacji dostawiono biały, trójkątny, zadaszony taras.

zagospodarowanie
terenu   Rzut parteru

dom zaprojektowano na planie trapezu

© REFORM Architekt

Projekt obejmował także wnętrze budynku, które utrzymano w szarości i bieli. Zastosowana kolorystyka została przełamana drewnem w odcieniu orzecha amerykańskiego. Architektowi zależało na utrzymaniu stylu nawiązującego do zewnętrznej bryły, stąd ukośne sufity i lampy.

Dom na planie trapezu.
Elewacja

obiekt z każdej strony wygląda inaczej

© REFORM Architekt

Projekt domu został nagrodzony w konkursie European Property Awards Architecture 2018-2019, w kategorii ARCHITECTURE SINGLE RESIDENCE POLAND.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany