okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Dom R w Konstancinie od STOPROCENT Architekci, czyli jak przebudować obiekt z lat 60.

14 sierpnia '20
Dane techniczne
Nazwa: Dom R
Klient: prywatny
Lokalizacja: Polska, Konstancin-Jeziorna
Projekt: STOPROCENT Architekci
Zespół projektowy: Magdalena Morelewska , Przemek Kaczkowski
Współpraca projektowa: Anna Woźny, Anna Wilczyńska
Powierzchnia użytkowa: ok 280 m²
Powierzchnia działki: 1650 m²
Wizualizacje: Mikołaj Groniecki

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 
2018
2020.

Niedaleko Warszawy w miejscowości Konstancin-Jeziorna powstaje dom jednorodzinny projektu pracowni STOPROCENT Architekci. Jasny i przestronny Dom R to efekt przebudowy budynku z lat 60. XX wieku.

Architekci postawili przed sobą dosyć trudne zadanie — przebudowę obiektu, który już raz był zmieniany. Poprzednia przebudowa, która miała miejsce około 10 lat temu, nie do końca spełniła oczekiwania inwestora. Budynek okazał się zbyt ciasny — szczególnie na poddaszu gdzie skosy dachu skutecznie ograniczały powierzchnię użytkową. Brakowało salonu oraz miejsca na jadalnię. Niezbyt funkcjonalny był również wolnostojący garaż w głębi działki, z którego z czasem zupełnie zaprzestano korzystać.

Dom R odSTOPROCENT Architekci

budynek znajduje się na atrakcyjnej działce

© STOPROCENT Architekci

Przede wszystkim jednak dom nie wykorzystywał potencjału bardzo atrakcyjnej działki porośniętej wysokimi sosnami i brzozami. Pierwotny projekt zakładał wysoki poziom parteru, który sprawiał, że obiekt łączył się bezpośrednio z ogrodem. Dodatkowo mieszkańcy skarżyli się na dość ciemne wnętrza, do których popołudniem nie docierało światło słoneczne.

nowe życie budynku z lat 60.

Nowa koncepcja miała za zadanie poprawić te wszystkie mankamenty. Ze względów praktycznych autorzy zdecydowali się na zachowanie całości część podziemnej budynku, a co za tym idzie także oryginalną głębokość traktu. Pozostawili także oryginalną lokalizację klatki schodowej i wejścia do domu.

Dom R, rzut parteru

budynek został rozbudowany w kierunku ogrodu

© STOPROCENT Architekci

Budynek został natomiast rozbudowany w głąb działki, w stronę ogrodu. Nowa część w postaci przeszklonego parterowego pawilonu mieści obszerny salon z jadalnią. Pawilon ten, jest posadowiony kilkadziesiąt centymetrów niżej niż pozostała część budynku, co pozwoliło na powiązanie z otoczeniem. Aby zapewnić lepsze w nasłonecznienie w części dziennej, architekci skrócili istniejąca część parteru, tworząc głęboki i obszerny podcień, gdzie mieszkańcy mogą odpoczywać na świeżym powietrzu.

Dom R, od stronyogrodu

nowa część to przeszklony, parterowy pawilon

© STOPROCENT Architekci

Od strony północnej budynek powiększono się o dwustanowiskowy garaż wkomponowany w istniejącą bryłę. Na piętrze projektanci zrezygnowali ze skosów, na rzecz płaskiego dachu przekrytego membraną. Znalazły się tam powiększone sypialnie i pokoje dzieci wraz z łazienkami i garderobami.

Dom R, elewacjazachodnia

oszczędna elewacja obiektu

© STOPROCENT Architekci

Architekturę zewnętrzną cechuje oszczędność. Duże okna kontrastują z płaszczyznami gładkich ścian. Pasy okienne uzupełnione są drobno ryflowanymi panelami aluminiowymi w kolorze ślusarki. Jedynie nowa bryła garażu została inaczej wykończona — elewacją wentylowaną z desek z modrzewia syberyjskiego.

Rozpoczęcie budowy planowane jest na jesieni 2020 roku.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany