okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Gabinet kosmetyczny pełen światła, czyli jak zaaranżować małą przestrzeń

15 września '20

Projektanci z pracowni MO Architekci stanęli przed niełatwym zadaniem — przekształceniem niewielkiego lokalu w podziemiu na gabinet kosmetyczny. W efekcie każdy centymetr wnętrza został zaprojektowany, tak aby, jak najlepiej wykorzystać dostępną przestrzeń i w maksymalny sposób zagospodarować miejsce, przy jednoczesnym zachowaniu poczucia przestronności.

Gabinet kosmetyczny w Kołobrzegu został zaprojektowany od podstaw, architekci podzielili jego wnętrze na dwa pomieszczenia oraz skupili się na zmaksymalizowaniu dopływu światła naturalnego.

Jak o pracy projektowej mówią architekci:

Poprzez lokalizację pomieszczenia poniżej poziomu gruntu nasza pracownia stanęła przed wyznawaniem maksymalnego doświetlenia niedużego wnętrza i dostosowania go pod lokal usługowy — gabinet kosmetyczny. Organizacja przestrzeni gabinetu została zaprojektowana od podstaw, we wnętrzu wydzielone zostały dwa niezależne pomieszczenia do wykonywania zabiegów, poczekalnia, toaleta oraz zaplecze socjalne. Ważnym założeniem było optyczne powiększenie przestrzeni, a także zmaksymalizowanie dopływu naturalnego światła z zewnątrz, co zdecydowanie wpłynęło na polepszenie komfortu pracy. Kluczowym aspektem było nadanie wnętrza świeżego i czystego charakteru, w którym klienci z chęcią będą przebywać.

Gabinet kosmetyczny
w Kołobrzegu

przestrzeń została podzielona na dwie strefy

fot.: Ayuko Studio, Aleksandra Dermont © MO Architekci

W głównym pomieszczeniu wygospodarowane zostały dwie strefy — miejsce poczekalni dla klientów oraz strefa zabiegów manicure. Obydwie funkcje odseparowane zostały wertykalnym, drewnianym przepierzeniem, które umożliwia dopływ naturalnego światła do dalszej części wnętrza, jednocześnie sprawiając, że samo pomieszczenie staje się optycznie większe. W obu gabinetach zabiegowych zawieszono dekoracyjne lampy.

fragment gabinetu     błękitna sofa

geometryczne płytki i błękitna sofa dodają charakteru wnętrzu

fot.: Ayuko Studio, Aleksandra Dermont © MO Architekci

Mocny błękit sofy ożywia delikatną kolorystykę wnętrza. W obu pomieszczeniach architekci zparojektowali zabudowy meblowe oraz drewniane szafki wiszące do przechowywania niezbędnych akcesorii, preparatów i kosmetyków. Dzięki zastosowaniu jednolitych kolorystycznie materiałów oraz dużego lustra wklejonego w ścianę przestrzeń małej łazienki jest optycznie większa. Charakterystyczne płytki w kształcie rombów idealnie wpisują się w nowoczesną koncepcję wnętrza, a zastosowanie ciemnej fugi dodatkowo podkreśla wzór geometryczny materiału.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany