okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Hotel z widokiem na Tatry. Bachleda Club Residence

27 sierpnia '20

Bachleda Club Residence to hotel typu condo z 129 apartamentami umiejscowiony w centrum Zakopanego. Kompleks składa się z dwóch budynków: historycznego Hotelu Wersal i dobudowanego do niego, nowego skrzydła. Pięciogwiazdkowy standard wymagał od architektów z pracowni Karpiel Steindel Architektura wprowadzenia szeregu funkcji towarzyszących oraz wyjątkowego połączenia nowoczesności z tradycjami i bogactwem podhalańskiego dziedzictwa.

Hotel Bachleda Club
Residence

pięciogwiazdkowy hotel to połączenie tradycji i nowoczesności

fot.: Paweł Ulatowski © Karpiel Steindel Architektura

Zespół zabudowy rezydencyjnej składają się dwa prostopadłościenne budynki, połączone w części przyziemia przeszkloną przewiązką z płaskim, zielonym dachem. Przestronny i otwarty na wysokość dwóch kondygnacji hall mieści rezydencyjne foyer utrzymane w klimacie luksusowych górskich resortów. Przestrzeń ta, będąca wizytówką hotelu, stwarza atmosferę górskiego klimatu, charakterystycznego dla zimowych rezydencji w stylu Aspen. W tej części znajdują się również funkcje rekreacyjne i wypoczynkowe z basenem, saunami, lounge barem oraz salami spotkań, a w podziemiu parking na 90 miejsc postojowych.

Rzut IV i V piętra

okapy wyciągnięte poza obrys budynku

© Karpiel Steindel Architektura

niestandardowe podejście do tradycji

Jak o nawiązaniu do tradycji mówią architekci:

Projekt hotelu Bachleda Club Residence jest przykładem zastosowanej w praktyce idei tzw. krytycznego regionalizmu Kenetha Fromptona, która głosi współczesne wykorzystanie tradycyjnych elementów architektury regionalnej w podejściu do kształtowania w pełni nowoczesnego obiektu oraz jej rozwijanie w projekcie o dużej skali i kubaturze.

Uniesione okapy dachu

przeskalowane okapy to cecha charakterystyczna obiektu

fot.: Paweł Ulatowski © Karpiel Steindel Architektura

Projekt cechuje niestandardowe podejście do kształtowania elewacji budynku. Aby urozmaicić jego bryłę, forma elewacji została wizualnie podzielona rytmem drewnianych rusztów podtrzymujących okap. Ten element konstrukcyjny jest kluczowy dla architektonicznego charakteru obiektu. Przeskalowane okapy, strzeliście wyciągnięte poza obrys budynku, wprowadzają optycznie złudzenie skośności dachu, który w rzeczywistości rozpięty jest na całkowicie płaskiej połaci. Dachy zagospodarowano dodatkowo zielenią zwiększającą powierzchnię biologicznie czynną, która chroni budynki przed nadmiernym nagrzewaniem.

Duże przeszklenia   Drewno i kamień na
elewacji

elewacja została wizualnie podzielona rytmem drewnianych rusztów

fot.: Krystian Morawetz, Paweł Ulatowski © Karpiel Steindel Architektura

widok na Tatry

Istotnym elementem przekładającym się na komfort użytkowy budynku są zastosowane przeszklenia pozbawione progów i nadproży. Ich brak powoduje, że okapy przenikają bezpośrednio do wnętrza apartamentów, zacierając podziały. Duże przeszklenia doświetlają pomieszczenia naturalnym światłem, kadrując unikalną panoramę górskich szczytów Tatr. Do wykończenia elewacji wykorzystano wyłącznie naturalne materiały takie jak modrzewiowe drewno oraz kamienne płyty z piaskowca. Na okalających rezydencję balkonach wprowadzono, nawiązując do granitowych półek skalistych Tatr, kamienne donice obsadzone lokalną roślinnością.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany