okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Leśny azyl. Projekt architektów Gąska Studio z I nagrodą w międzynarodowym konkursie

14 września '20

Architekci z pracowni Gąska Studio zdobyli I nagrodę w 2. etapie konkursu Tubądzin Design Award 2020 w kategorii Unlimited Architecture. Nagrodzony przez międzynarodowe jury projekt to wertykalny budynek w otoczeniu dzikiej przyrody, w którym można się wyciszyć i odpocząć od zgiełku miasta.

Kategoria Unlimited Architecture konkursu organizowanego przez Tubądzin jest przeznaczona dla biur projektowych, architektonicznych i freelancerów. Zadaniem było zaprojektowanie obiektu, przestrzeni publicznej, ciekawego dizajnu lub elewacji z wykorzystaniem płytek marki Tubądzin.

Azyl w lesie   Przekrój budynku

wertykalny budynek znajduje się nad jeziorem

© Gąska Studio

Jak mówią architekci z Gąska Studio:

Pomysł stworzenia leśnej „oazy” został zainspirowany obecną sytuacją, związaną ze światową pandemią. Wszyscy dostrzegliśmy walory posiadania miejsca poza stałym miejscem zamieszkania, w którym można się schronić i odizolować z najbliższą rodziną.

Autorzy stworzyli samowystarczalną jednostkę z łazienką, miejscem na przygotowanie posiłków, sypialnią oraz przestrzenią do pracy. Funkcje rozłożone są na antresolach, z których każda zapewnia widok na jezioro i otoczenie. Użytkownicy mogą dowolnie aranżować i dzielić ich układ, w zależności od potrzeb.

budynek nocą   budynek w ciągu dnia

obiekt podniesiony jest w stosunku do poziomu gruntu

© Gąska Studio

wertykalny dom nad jeziorem

Kubatura obiektu kształtowana jest w sposób wertykalny, co dodatkowo podkreśla ułożenie płytek elewacji. Całość jest znacznie podniesiona w stosunku do poziomu gruntu, wykorzystując naturalne ukształtowanie terenu. Lekka konstrukcja drewniana budynku opiera się na stropie przenoszącym obciążenia na przypory oraz żelbetowy trzon z komunikacją pionową. Pod tarasem znajduje się zadaszone miejsce postojowe z własnym punktem ładowania samochodów elektrycznych. Architekci wykorzystali w projekcie płytki barwione w masie z kolecji Ciello a Terra, a na elewacji wielkoformatowe, matowe płytki subtelnie nawiązujące do otaczającej kolorystyki.

Wnętrze   wnętrze antresoli

błękitne wnętrza

© Gąska Studio

Wnętrze zaprojektowano jako monochromatyczne, a do wykończenia ścian i podłóg użyto matowych, błękitnych płytek. Wszystkie dodatki zostały dobrane tak, aby stworzyć wrażenie monochromatycznej spójnej przestrzeni, w której faktury i tekstury odgrywają główną rolę.

W prezentacji projektu architekci dążyli do przedstawienia genezy kolekcji Ciello a Terra, czyli połączenia nieba i ziemi. Błękitne, chłodne wnętrze w odcieniu pozwala poczuć atmosferę spokoju i harmonii z otaczającą przyrodą. Wyważony kolor elewacji tworzy tło dla pięknego, naturalnego leśnego krajobrazu.

Poczytajcie także o wynikach konkursu Tubądzin Design Awards w kategorii Future NOW.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany