Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize
Konkurs „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”

Monika Żywiecka – „Centrum Budownictwa Naturalnego – adaptacja starego spichlerza”

09 lipca '24
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa licencjacka
Rok obrony: 2024
Nazwa: „CENTRUM BUDOWNICTWA NATURALNEGO – ADAPTACJA STAREGO SPICHLERZA”.
Autorka:

Monika Żywiecka

Uczelnia:
Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku
Promotor:
dr Tomasz Zmyślony

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza”

Żyjąc w epoce hiper-konsumpcjonizmu, istotne staje się pojęcie odpowiedzialności projektanta za środowisko. Sektor budowlany odpowiada za 37% globalnej emisji gazów cieplarnianych, co powoduje degradację środowiska zagrażającą przetrwaniu ludzkości. Carl Elefante, były prezydent The American Institute of Architects, powiedział: „Najbardziej ekologiczny budynek to ten, którego nie wybudowano”. Kolejnym w kolejności jest istniejący obiekt, któremu można nadać nowe życie. Tematem projektu jest przekształcenie opuszczonego budynku w przestrzeń edukacyjną o naturalnym budownictwie. Koncepcja ta opiera się na zrównoważonym budownictwie.

aksonometria

aksonometria

© Monika Żywiecka

Historyczny spichlerz z II poł. XIX w., należący do firmy Podlaskie Konopie, specjalizującej się w hodowli konopi siewnych, jest przykładem takiego podejścia. W przeszłości spichlerz pełnił różne funkcje: przechowywania wyrobów wędliniarskich na poddaszu, noclegowni w okresie letnim, a każda kondygnacja miała odrębną funkcję. Każda z tych funkcji była ważna zarówno z praktycznego, jak i symbolicznego punktu widzenia, co czyniło spichlerz centralnym elementem gospodarstwa.

wizualizacja

wizualizacja

© Monika Żywiecka

Projekt przewiduje przekształcenie parteru w główną przestrzeń edukacyjną z dziedzińcem i salą wystawową. Na piętrze znajdą się sanitariaty, kuchnia, jadalnia i czytelnia, a poddasze zostanie przekształcone w strefę sypialnianą z tradycyjnymi elementami, jak ścianki plecione z konopnych sznurów. Przestrzeń sypialnianą podzielono na 10 dwuosobowych i 2 jednoosobowe izby, dostosowane do osób niepełnosprawnych. Każdy pokój będzie odgrodzony zasłonami z włókna konopnego, tworząc przestrzeń mix-used, co umożliwia wykorzystanie jej przez całą dobę i ogranicza ruch kołowy.

wizualizacje

wizualizacje

© Monika Żywiecka

Budynek będzie w pełni przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych, z szerokimi drzwiami i ciągami komunikacyjnymi oraz windą. Kuchenne blaty o wysokości 85 cm będą wysunięte, aby umożliwić wjazd wózkiem. Zgodnie z ideą projektowania bez barier, także recepcja i przestrzeń sanitarna będą dostosowane. Przestrzeń została zaprojektowana z myślą o komforcie i funkcjonalności dla wszystkich użytkowników, co jest kluczowe w nowoczesnym podejściu do architektury.

wizualizacja

wizualizacja

© Monika Żywiecka

Kluczowym elementem projektu jest minimalizacja emisji gazów cieplarnianych poprzez renowację istniejącego budynku. Aby doświetlić wnętrze bez ingerencji w struktury murów, zaplanowano wewnętrzny dziedziniec z licznymi oknami między krokwiami. Centralne światło rozprowadzi naturalne światło po całym wnętrzu. Rozkład ścian działowych zapewni przepływ powietrza, minimalizując potrzebę klimatyzacji. Metalowa instalacja świetlna zapewni oświetlenie po zmroku.

wizualizacja

wizualizacja

© Monika Żywiecka

Zachodnia ściana szczytowa zostanie zmieniona, aby spełnić wymagania przeciwpożarowe poprzez klatkę ewakuacyjną z materiałów recyklingowanych z sąsiednich rozbiórek. To wpisuje się w ideologię Urban mining, która zmniejsza ilość odpadów i ślad węglowy. Urban mining to procesy pozyskiwania surowców i zasobów z materiałów pochodzących z obszarów zurbanizowanych, mające na celu zmniejszenie ilości odpadów i ponowne wykorzystanie dostępnych materiałów.

wizualizacja

wizualizacja

© Monika Żywiecka

Projekt wykorzystuje naturalne materiały, zgodnie z zasadami zrównoważonego budownictwa. Ściany działowe wykonane z konoplitu, materiału z konopi siewnych, zapewniają mikroklimat i izolację akustyczną. Konoplit jest wyjątkowo przyjaznym dla środowiska materiałem, który w trakcie uprawy wytwarza więcej tlenu niż porównywalne powierzchnie lasu. Ściany pokryte są tynkiem glinianym, co dodatkowo poprawia mikroklimat wnętrza i działa jako izolator akustyczny. Proces projektowy uwzględnia wartość historii miejsca i ideę zrównoważonego budownictwa, pokazując, że możliwe jest połączenie nowoczesnych rozwiązań z szacunkiem dla tradycji.

wizualizacja

wizualizacja

© Monika Żywiecka

Monika Żywiecka

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Dachówki ceramiczne Röben – zawsze na czasie
INSPIRACJE