okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Nowoczesna kawalerka z miejscami do pracy od Norest Studio

10 kwietnia '20

Projekt NORESTSTUDIO to aranżacja mieszkania deweloperskiego w centrum Krakowa, w dzielnicy Krowodrza. Całość wnętrza została zaprojektowana w stylu skandynawskim. Inwestorzy to para freelancerów — tak więc jednym z głównych wymogów było wygospodarowanie miejsca na stanowiska do pracy przy komputerach na skromnym wyjściowym metrażu.

rzut

rzut mieszkania — aranżacja

rys.: © Norest Studio

Anna Popiel-Moszyńska: Jaki był punkt wyjścia prac projektowych?

Norest Studio: Projekt wnętrza rozpoczęliśmy od aranżacji miejsca na rzucie. Z racji ograniczonej przestrzeni 40 m², nie chcieliśmy jej dzielić na pomniejsze pomieszczenia, a co za tym idzie odjąć przestronności i światła temu miejscu. W efekcie powstał układ salonu z aneksem kuchennym i stanowiskami do pracy, subtelnie wydzieloną strefą wejściową, łazienką i stosunkowo dużą sypialnią.

   

strefa pracy

fot.: © Norest Studio

Anna: Jednym z Waszych głównych zadań było zaprojektowanie stanowisk pracy dla pracujących w domu właścicieli. Metraż mieszkania jest naprawdę niewielki – jakie zabiegi zastosowaliście, aby przestrzeń robocza go nie zdominowała i by uniknąć efektu „biura” w służącym przecież również i odpoczynkowi pokoju dziennym?

Norest Studio: Umieszczonej w strefie dziennej przestrzeni do pracy postanowiliśmy nadać jasne stonowane kolory, które miały współgrać z kolorystyką ścian i całości pomieszczenia. Staraliśmy się unikać dużych jednolitych płaszczyzn mebli, co optycznie przykuwa uwagę, zaś komputery schowaliśmy w specjalnie zaprojektowanych drewnianych obudowach. Innym istotnym zabiegiem było umieszczenie niewielkiej ścianki działowej oddzielającej biurka od strefy wejściowej.

Anna: Czy była jeszcze inna przestrzeń, której rozwiązanie było dla Was większym wyzwaniem?

Norest Studio: Tak, innym trudnym do rozplanowania miejscem okazała się również łazienka. Jak rozmieścić niezbędne funkcje, aby pomieszczenie nie zamieniło się w ciasną, niewygodną klitkę? Okazało się, że strzałem w dziesiątkę było wykorzystanie płytek o wym. 10×10 cm, które optycznie powiększyły przestrzeń oraz wybór jednolitych w kolorze dodatków i armatury.

   

sypialnia

fot.: © Norest Studio

Anna: Całość wnętrza jest utrzymana w spójnej, jasnej kolorystyce i stylu – mamy niemal wrażenie przeniesienia do wnętrza kamienicy w Skandynawii. Rozumiem, iż taka ogólna idea przyświecała całości Waszego projektu?

Norest Studio: Rzeczywiście. Z racji ograniczonej przestrzeni we wszystkich pomieszczeniach panuje biel oraz ciepłe odcienie drewna, co według nas dodało poczucia przestronności temu miejscu. Całości dopełniają kontrastowe dodatki oraz – co ważne – duża ilość zieleni i kwiatów, które dodały całości wnętrza charakteru i przytulności. Zgodnie z filozofią naszej pracowni staraliśmy się stworzyć przestrzeń, która ma być funkcjonalna, ale — co równie ważne — neutralna dla użytkownika. W czasach ciągłej pogoni, szybkiego tempa życia oraz braku czasu, mieszkanie powinno stanowić miejsce odpoczynku, wyciszenia i relaksu. Wierzymy, że taki efekt uzyskaliśmy.

Anna: Dziękuję za rozmowę.


Biuro Norest Studio to pracownia projektowa założona oficjalnie przez Bartłomieja Dziedzica i Alicję Karwowską-Dziedzic w roku 2019 roku, jednakże nieformalnie prace pod tym brandem trwały już od roku 2015. Projektanci są absolwentami Wydziale Architektury na Politechnice Krakowskiej, ukończonej w roku 2015. Doświadczenia zdobywali w krakowskich biurach architektonicznych oraz pracowniach architektury wnętrz, współpracując przy realizacjach projektów prywatnych, komercyjnych i biurowych.

rozmawiała: Anna Popiel-Moszyńska

kolaz

  1. Kinkiet Nexus Nordlux
  2. Lampa Ikea Sinnerlig
  3. Pólki wiszące String
  4. Stolik kawowy Cupid Zuiver
  5. Czarne krzesła Thonet
  6. Lustro Scandi
  7. Umywalka w czarnym stelażu Britton Shoreditch

Głos został już oddany