okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Rozrzeźbiony pawilon wśród drzew. Współczesna altana parkowa od Kolorarchitektura

Ola Kloc
02 września '20
Dane techniczne
Nazwa: Współczesna altana parkowa
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Zabrze, Park Leśny im. Powstańców Śląskich
Projekt: Kolorarchitektura
Zespół projektowy: Bartosz Wolny, Ksawery Latoszek, Agata Wolna

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2017
w trakcie

Na wyasfaltowanym skrawku terenu przy głównej alei spacerowej w Parku Leśnym w Zabrzu powstaje drewniany, wielofunkcyjny pawilon o otwartej, rozrzeźbionej bryle, który służyć ma spacerowiczom w każdym wieku. Współczesna altana parkowa projektu architektów z pracowni Kolorarchitektura mieścić będzie między innymi punkt gastronomiczny, małą scenę przeznaczoną na koncerty oraz toalety.

Obiekt, jak podkreślają autorzy koncepcji, zarówno kształtem, jak i wykorzystaniem naturalnego materiału, wpisuje się w leśno‑parkowy charakter miejsca. Trzy główne funkcje (bar, mała scena i toalety) zostały umieszczone w osobnych, niewielkich bryłach usytuowanych w różnych odstępach. Całość scala zadaszenie w formie drewnianego, nieregularnego pierścienia. Dzięki takiemu rozwiązaniu pawilon ma otwartą, zapraszającą formę.

widok z lotu
ptaka

widok z lotu ptaka

© Kolorarchitektura

Ola Kloc: Co było priorytetem dla inwestora?

Bartosz Wolny (Kolorarchitektura): Priorytetem inwestora było stworzenie ciekawego miejsca wypoczynku dla ludzi w każdym wieku, stworzenie nowej jakości w tej przestrzeni. Obecnie w parku, który jest dość często odwiedzany przez mieszkańców, brakuje tego rodzaju funkcji, a istniejące, standardowe elementy infrastruktury parkowej raczej zniechęcają, niż zachęcają użytkowników. Wytyczną inwestora był też wymóg, że obiekt musi być wykonany w całości z drewna.

W otoczeniu obiektu inwestor planuje również budowę interaktywnej parkowej zabawki dla dzieci oraz boiska do siatkówki plażowej (w kolejnych etapach inwestycji). Całość na tyle spodobała się władzom miasta, że inwestor wygrał konkurs na najlepszy zabrzański biznesplan w 2019 roku.

ustawienie na działce trzech głównych funkcji w formie osobnych brył   odanie drewnianego zadaszenia i wizualne wyznaczenie półpublicznej przestrzeni dla użytkowników miejsca

całość tworzą trzy bryły odpowiadające każdej z funkcji przykryte spajającym całość zadaszeniem

© Kolorarchitektura


Ola
: Co było największym wyzwaniem w projekcie?

Bartosz: Nie licząc problemów urzędowych, które jeszcze jakiś czas będziemy rozwiązywać, na pewno wyzwaniem było pogodzenie funkcji komercyjnej wewnątrz parku w taki sposób, aby nie zabierać przestrzeni pozostałym użytkownikom parku, nie odgradzać się. Ważne było również dopasowanie obiektu do leśnego charakteru miejsca.


Ola
: Co wpłynęło na niecodzienny kształt bryły?

Bartosz: Kształt bryły wynika właśnie ze sposobu, w jaki funkcjonuje obiekt. Ma charakter półotwarty, będąc wewnątrz, wyczuwamy, że znajdujemy się w obiekcie komercyjnym, jednocześnie nie zamykamy się na resztę parku. Sama forma, jej „ociosany kształt”, wynika z intuicyjnego wpisania budynku w park, w którym brakuje zdefiniowanych ortogonalnych kierunków.

wizualizacja pawilonu
w Parku Leśnym w Zabrzu

wizualizacja

© Kolorarchitektura

 
oprac.: Ola Kloc

Głos został już oddany