okno zamknie się za 5

Projekt zielonej przestrzeni coworkingowej polskich architektów

computer zapisz w ulubionych

Projekt zielonej przestrzeni coworkingowej polskich architektów

27 marca '20

Projekt pt. „Ogród miejski” autorstwa Joanny Matraszek i Michała Matraszka to zielona, przyjazna przestrzeń coworkingowa wykonana zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju.

Koncepcja polskich architektów z ONDA Architektura brała udział w międzynarodowym konkursie Urban Zoo Coworking Design Challenge organizowanym przez Bee Breeders. Przyjęte przez autorów „Ogrodu miejskiego” rozwiązania projektowe wpływają korzystnie na zdrowie i samopoczucie użytkowników, a duża ilość zieleni poprawia jakość zanieczyszczonego, miejskiego powietrza.

wertykalne ogrody

„Ogród miejski” reprezentuje ideę biofilicznego projektowania, które ma pozytywny wpływ na środowisko pracy, zdrowie i użytkowników, redukując m.in. stres. Wypełnienie przestrzeni biurowej roślinnością i wertykalnymi ogrodami nadaje jej mniej formalnego charakteru, wpływa korzystnie na tworzenie się relacji pomiędzy użytkownikami oraz pobudza ich kreatywność i współpracę.

   

każde z miejsc pracy może być dostosowane do indywidualnych potrzeb

 © Joanna Matraszek, Michał Matraszek

moduły w przestrzeni biurowej

Przestrzeń została zaprojektowana zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju i może być w pełni dopasowana do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz zmieniania w nieograniczony sposób. Skonstruowana jest ze stalowych, regulowanych ram, bazując na ergonomicznym module o szerokości stu dwudziestu i stu pięćdziesięciu cm. Moduł ten ma wiele funkcjonalnych rozwiązań i jest wstawiany oraz dopasowywany do istniejącej przestrzeni, bez ingerencji w zastaną strukturę budynku. W ten sposób przestrzeń jest zorganizowana, ale nie podzielona. Każde z miejsc pracy może być ukształowane indywidualnie przez użytkownika.

przestrzeń skonstruowana jest ze stalowych ram

 © Joanna Matraszek, Michał Matraszek

zrównoważony rozwój

Idea zrównoważonego rozwoju została wyrażona, także w doborze materiałów. Wszystkie elementy uzupełniające stalową konstrukcję, zaprojektowane są na podstawie tego samego modułu i mogą być wykorzystywane wielokrotnie, przy budowaniu kolejnych przestrzeni. Materiały zastosowane w projekcie to: sklejka, szkło, stal i marmoleum, a każdy z nich może zostać poddany recyclingowi lub upcyclingowi. Kolorystyka przestrzeni została zainspirowana naturą — zielenią liści i traw oraz kolorami ziemi.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Joanny Matraszek i Michała Matraszka

inne w kategorii "NEWS'Y"

04 sierpnia `20
Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej siedziby Teatru Muzycznego w Poznaniu

Nie był to pierwszy konkurs na nową siedzibę Teatru Muzycznego, już czterdzieści pięć lat temu, operetka, która zyskała [...]

Znamy wyniki konkursu na projekt opracowania koncepcji aranżacji wystawy stałej przyszłego Muzeum Książąt Lubomirskich [...]

Konkurs organizowany przez archasm ma na celu wyłonienie najlepszego projektu na schronienie w samym sercu The Wave — [...]

Głos został już oddany