okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Kamienie Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Dom projektu GÓRNIK Architekci

01 września '20
Dane techniczne
Nazwa: Dom na Jurze
Klient: prywatny
Lokalizacja: Polska, Jura Krakowsko-Czętochowska
Projekt: GÓRNIK Architekci 
Architekt: Mateusz Górnik
Powierzchnia działki: 1205 m²
Powierzchnia zabudowy: 304 m²
Powierzchnia zabudowy garażu: 65 m²
Powierzchnia zabudowy budynku gościnnego: 55,1 m²
Powierzchnia zabudowy części dziennej: 100,63 m²
Powierzchnia zabudowy części nocnej: 81,8 m²
Maksymalna wysokość budynku: 7,4 m
Dach dwuspadowy: 39 °
Kubatura: 1463,91 m³
Realizacja: w trakcie

Cztery szare, betonowe monolity na tle charakterystycznego krajobrazu Jury Krakowsko-Częstochowskiej to nowy projekt pracowni GÓRNIK Architekci. Oszczędny w detalach obiekt nawiązuje do porozrzucanych kamieni, które zostały uformowane i zaadaptowane na potrzeby mieszkalne.

Budynki z tradycyjnymi, dwuspadowymi dachami w kolorze ścian z betonu architektonicznego mają otwartą więźbę. Oszczędność detali i membrana dachowa w kolorze elewacji spinają płaszczyzny w jedną solidną bryłę. Ich wnętrza o różnych funkcjach, można dowolnie kształtować. Będą one ulegać transformacjom w zależności od potrzeb i inspiracji właścicieli.

Betonowy dom na Jurze

oszczędność detali i dwuspadowe dachy to cecha charakterystyczna budynków

© GÓRNIK Architekci

Dobrawa Bies: Co stanowiło główną inspirację projektu, z czego wynika kształt bryły?

GÓRNIK Architekci: Inspiracją projektu było otoczenie, czyli krajobraz Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Idea projektu nawiązuje do porozrzucanych na Jurze kamieni, które zostały uformowane przez człowieka i zaadoptowane na potrzeby mieszkalne.

Dobrawa Bies: Co było dla Państwa priorytetem w tym projekcie?

GÓRNIK Architekci: Priorytetem było wykreowanie niebanalnej architektury w kontekście naturalnego otoczenia Jury. Budynki stworzyły układ urbanistyczny, wykreśliły perspektywy i wykorzystały według nas maksymalny potencjał działki.

Betonowa elewacja

kluczowym wyzwaniem było znalezienie technologii budowy, która pozwoli uzyskać efekt wizualny betonowych brył

© GÓRNIK Architekci

Dobrawa Bies: Jakie były oczekiwania inwestorów?

GÓRNIK Architekci: Inwestorom zależało na specyficznym układzie funkcjonalnym. Dostosowaliśmy usytuowanie budynków tak, by wykorzystać walory widokowe, ukształtowanie oraz wiatry i nasłonecznienie działki.

Dobrawa Bies: Co sprawiło największe trudności projektowe, a z czego są Państwo najbardziej zadowoleni?

GÓRNIK Architekci: Kluczowym wyzwaniem było znalezienie technologii budowy, która pozwoli uzyskać efekt wizualny betonowych brył ścian po dach. Mierzyliśmy się również z ukształtowanie terenu, w tym przypadku jego znacznym spadkiem. Trudy projektu wynagrodziło nam zadowolenie z uzyskanego efektu, oryginalnych i niebanalnych brył, układu urbanistycznego oraz dobre słowa od inwestora w następstwie spełnienia jego oczekiwań.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany