okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Wyniki konkursu na projekt hospicjum w Rybniku

15 listopada '19

Znane są już wyniki konkursu na projekt hospicjum przy ulicy Barbórki w Rybniku. Pierwszą nagrodę zdobyli architekci z pracowni M.O.C. Architekci. Gratulujemy!

Przedmiotem jednoetapowego konkursu było przygotowanie koncepcji architektonicznourbanistycznej dla hospicjum stacjonarnego w Niedobczycach w Rybniku. Budynek przeznaczony ma być dla trzydziestu pacjentów, którzy wymagają stałej opieki oraz dziesięciu potrzebujących dziennej opieki medycznej.

1. nagroda

Pierwsze miejsce zajęła pracownia M.O.C. Architekci w składzie: Błażej Janik, Ewa Janik i Małgorzata Karolak.

1. nagroda, proj.: M.O.C. Architekci

1. nagroda, proj.: M.O.C. Architekci

© M.O.C. Architekci

Jury przyznało nagrodę za:

umiejętne ukształtowanie bryły budynku o wyważonych proporcjach i wielkości, która swoją formą wzorowo wpisuje się w kontekst istniejącej zabudowy. Powściągliwa i elegancka architektura jest efektem konsekwentnych decyzji projektowych: logicznej dyspozycji i czytelnych rozwiązań funkcji, prostoty i oszczędności form oraz właściwie zastosowanej konstrukcji. Zaproponowane rozwiązania przestrzenne sprzyjają dobrym relacjom i domowej atmosferze wszystkich użytkowników hospicjum — to znaczy: pensjonariuszom, personelowi i odwiedzającym. Dobór materiałów, ich kolorystyka oraz przemyślany detal tworzą trwałą elegancję odporną na coraz szybciej zmieniające się mody.

2. nagroda

Drugie miejsce otrzymał zespół pracowni 22ARCHITEKCI w składzie: Wojciech Conder, Aleksander Drzewiecki, Maciej Kowalczyk, Michał Tatjewski, Aleksandra ZubelewiczLada we współpracy z Katarzyną Kłaczek, Agnieszką Turczyńską, Karolem Ryską i Oskarem Kozaczewskim.

2. nagroda, proj.: 22ARCHITEKCI

2. nagroda, proj.: 22ARCHITEKCI

© 22ARCHITEKCI

Pojekt nagrodzony został za:

spójną wizję architektonicznourbanistyczną i właściwą skalę budynku w otaczającej zabudowie i zieleni. Racjonalnie rozwiązana funkcja wokół dwóch patiów stwarza wnętrze będące swoistą „duszą” budynku, o pozytywnym działaniu psychologicznym. Trafny i ograniczony dobór materiałów, ich szlachetność i konsekwentny sposób użycia, prowadzi w efekcie do architektury szczerej i eleganckiej w swojej prostocie.

3. nagroda

Trzecie miejsce zajął zespół pracowni Rolanda Kwaśnego w składzie: Zbigniew Kowalewski, Roland Kwaśny, Andrzej Kwieciński, Magdalena Grabarczyk, Paweł Brabarczyk, Krzysztof Kulawczyk, Jolanta Lelątko, Małgorzata Ryterska, Anna Włodarczyk, Tomasz Zalewski i Agnieszka ŻydeckaBąk.

3. nagroda, proj.: Roland Kwaśny

3. nagroda, proj.: Roland Kwaśny

© Roland Kwaśny

Jury przyznało trzecią nagrodę za:

dobre strefowanie poszczególnych bloków funkcjonalnych hospicjum, prawidłowe powiązanie przestrzenne oddziału łóżkowego poprzez blok funkcji ogólnie dostępnych z aparatem wejściowym, spójną i konsekwentnie przeprowadzoną próbę zintegrowania części łóżkowej hospicjum stacjonarnego z otaczającym terenem zielonym poprzez strefę tarasów terenowych, powiązanie terenu parku i budynku hospicjum poprzez wrażliwie ukształtowaną otwartą przestrzeń półprywatną, za dobry pomysł ukształtowania i rozmieszczenia funkcji w obszarze parkowym.

wyróżnienie

Wyróżnienie przyznano projektowi zespołu pracowni Wojciech Gwizdak 2G STUDIO, opracowanym przez Wojciecha Gwizdaka i Joannę Nowak we współpracy z Amelią Ślewą, Dorotą OrłowskąGwizdak, Konradem Wojtasikiem, Eweliną Mataniną i Kingą Krypko.

wyróżnienie, proj.: Wojciech Gwizdak 2G STUDIO

wyróżnienie, proj.: Wojciech Gwizdak 2G STUDIO

© Wojciech Gwizdak 2G STUDIO

Jury wyróżniło projekt za:

oryginalny i konsekwentnie przeprowadzony zamysł stworzenia analitycznego i systemowego rozwiązania wszystkich funkcji wewnętrznych w jednym poziomie i propozycję ukształtowania zielonych terenów parkowych w formie „patchworku” oraz dobre powiązanie funkcji pokoi łóżkowych hospicjum stacjonarnego z otaczającymi terenami zielonymi.

 
Ilustracje dzięki uprzejmości SARP Katowice

Głos został już oddany